14.8 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Președintele Poloniei despre legea Holocaustului: „Inamicii țării vor să să incite la antisemitism”

Astăzi, inamicii Poloniei, folosesc o reţetă foarte greşită, unii ar putea spune chiar diabolică … Această maladie se numeşte antisemitism. Trebuie să respingem cu hotărâre antisemitismul. Dar acest lucru nu înseamnă că vom oferim o bază pentru cei care insultă Polonia”, a spus Kaczynski.

La 6 februarie, preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat o lege privind Holocaustul, care prevede incriminarea oricărei persoane care acuză Polonia de complicitate la crimele comise de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei care se referă la lăgărele naziste de concentrare din Polonia ca fiind poloneze riscă până la trei ani de închisoare.

Statele Unite, Franţa şi Israelul au criticat vehement adoptarea acestei legi, percepută ca o măsură de forţă impusă de către formaţiunile naţionaliste şi o tentativă de a „rescrie istoria”. Administraţia de la Washington a transmis că legea ar putea submina „libertatea de exprimare şi discursul academic şi ar conduce la o deteriorare a relaţiilor Poloniei cu Statele Unite şi Israel”, citează Mediafax.

Criticii acestei legi susţin că ar permite guvernului să respingă cazurile în care complicitatea poloneză pentru crime de război a fost deja dovedită. În replică, partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), susţine că măsura are ca obiectiv protejarea reputaţiei ţării şi prevenirea utilizării unui limbaj incorect pentru a descrie istoria.

Cancelarul german Angela Merkel a refuzat să comenteze acest subiect, spunând că nu doreşte să interfereze în afacerile interne ale Poloniei.

 „Fără să mă refer la legislaţia Poloniei, aş vrea să spun foarte clar, în calitate de cancelar al Germaniei: noi, ca germani, avem o responsabilitate privind evenimentele întâmplate în timpul Holocaustului, sub conducerea naţional-socialismului (nazismului)”, a spus Merkel, în cursul zilei de sâmbătă.

Şase milioane de evrei europeni şi alte câteva milioane de persoane de alte naţionalităţi au fost ucise de către regimul nazist german în cel de-Al Doilea Război Mondial. Cuvântul ebraic „Holocaust” este denumirea dată acţiunii de exterminare a evreilor de către nazişti.

Ultima oră
Pe aceeași temă