0.6 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalColin Powell a murit bolnav de Covid. Fostul oficial american era vaccinat

Colin Powell a murit bolnav de Covid. Fostul oficial american era vaccinat

Colin Powell, fost secretar de stat al SUA, a murit bolnav de Covid, potrivit unui anunț al familiei postat pe Facebook. Generalul avea 84 de ani.

„Generalul Colin L. Powell, fost secretar de stat al SUA și președinte al șefilor de stat major, a decedat în această dimineață din cauza complicațiilor suferite în urma infecției cu Covid 19”, a scris familia Powell pe Facebook.
„Am pierdut un soț remarcabil și iubitor, tată, bunic și un mare american”, au spus ei, menționând că a fost vaccinat în schemă completă.

Cine a fost Colin Powell

Șef al Statului Major interarme în timpul administrației lui George Bush, Powell a condus armata americană în timpul Războiului din Golf (Kuweit și Irak, 1991). A fost distins cu cele mai înalte distincții militare americane: Legion of Merit, Bronze Star, Air Medal, Purple Heart, Ronald Reagan Freedom Award, potrivit CNN.

Probabil, cel mai cunoscut fapt despre Colin Powell este că a scuturat la tribuna ONU o fiolă în care susținea ca deține antrax irakian, contribuind astfel, prin uz de fals, la declanșarea conflictului armat din Irak.

A condus armata americană în războiul din Golf

Colin Powell a fost general cu patru stele și șeful Statului Major în timpul administrației președintelui George H.W. Bush în timpul Războiului din Golf, din 1991, când trupele conduse de SUA au alungat armata irakiană din Kuweit. Un republican moderat şi pragmatic, Colin Powell a ocupat ulterior funcţia de secretar de stat în timpul preşedintelui George W. Bush.

Susținător vehement al războiului din Irak

Avocat al războiului din Irak, Powell a susţinut pe 5 februarie 2003, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, o lungă alocuţiune privind armele de distrugere în masă deţinute de Irak, argumente care au fost folosite la justificarea invadării ţării, potrivit Digi24.

El a recunoscut ulterior că această acţiune este o „pată” pe reputaţia sa. „Este o pată pentru că eu sunt acela care a făcut prezentarea în numele SUA în faţa lumii şi asta va face parte mereu din bilanţul meu”, a afirmat politicianul republican.

A fost consilier militar al lui John F. Kennedy

Născut pe 5 aprilie 1937 în Harlem, într-o familie de imigranți jamaicani, Colin Powell a crescut la New York, unde a studiat geologia.

Powell şi-a început cariera militară în 1958. Mai întâi detaşat în Germania, el a fost apoi trimis în Vietnam în calitate de consilier militar al lui John F. Kennedy.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă