19.4 C
București
sâmbătă, 14 iunie 2025
AcasăInternaționalÎn slujba adevărului, dreptății și a unei lumi mai bune: Lista scurtă pentru Premiul European de Presă 2025

În slujba adevărului, dreptății și a unei lumi mai bune: Lista scurtă pentru Premiul European de Presă 2025


Lista scurtă pentru Premiul European de Presă 2025 a fost anunțată oficial în cadrul Festivalului Internațional de Jurnalism de la Perugia, Italia. Cele 25 de materiale selectate în acest an reflectă diversitatea temelor și calitatea jurnalismului din Europa, acoperind domenii esențiale precum investigația, reportajul, inovația, dezbaterea publică și migrația.

În cadrul Festivalului Internațional de Jurnalism din Perugia, Italia, a fost anunțată oficial lista scurtă a nominalizaților pentru prestigiosul Premiu European de Presă 2025.

25 de materiale jurnalistice de excepție au fost selectate în acest an, acoperind cele cinci categorii ale competiției:

• Premiul pentru Reportaj Distins

• Premiul pentru Inovație

• Premiul pentru Investigație

• Premiul pentru Discuție Publică

• Premiul pentru Jurnalism privind Migrația

De la reportaje despre ocupația israeliană în Gaza, până la povești despre munca forțată a copiilor în minele de mică din Madagascar sau despre cum e să fii mamă într-o lume în criză, selecția din acest an scoate la lumină unele dintre cele mai presante și sensibile subiecte ale momentului.

Jurnalism de top din 44 de țări

Pentru ediția 2025, au fost înscrise 810 materiale, provenind din 44 de țări europene. Dintre acestea, 400 au fost semnate de jurnaliste, 380 de jurnaliști, iar 9 de persoane non-binare. Alte 21 de persoane au preferat să nu-și declare genul. După o selecție riguroasă făcută de Comitetul Pregătitor al Premiului, au rămas în cursă doar 25 de proiecte – adevărate exemple de curaj, rigoare și creativitate jurnalis-tică.

„A fost un an greu pentru jurnalismul independent”

, a declarat Cristian Lupșa, președintele Comitetului Pregătitor.

„Mulți jurnaliști sunt amenințați în regimuri tot mai autoritare, iar peste 150 au fost uciși în Gaza de la începutul războiului. Aceste realități au fost mereu în mintea noastră în timp ce făceam selecția.”

Comitetul, format din profesioniști din întreaga Europă, a analizat sute de materiale, a dezbătut îndelung și a ales finaliștii care „reprezintă cu adevărat urgența și importanța jurnalismului de azi – un jurnalism care stă de partea adevărului, a dreptății și a unei lumi mai bune”.

Investigații care schimbă lumea

Proiectele selectate în 2025 au avut un impact real: de la schimbări legislative declanșate de anchete, până la evidențierea unor abuzuri în țări în care vocile critice sunt aproape complet  reduse la tăcere. Unele materiale au folosit tehnologii de vârf: imagini din satelit, algoritmi de inteligență artificială, baze de date uriașe sau aplicații construite special pentru anchetele respective.

Un exemplu este investigația norvegiană „Norvegia în roșu, alb și gri”, care a identificat, cu ajutorul AI-ului, 44.000 de cazuri de distrugere a habitatelor naturale. Sau materialul israelian „Drumul spre răscumpărare”, care arată cum războiul Israelului cu Hamas a fost folosit pentru a extinde controlul asupra unei părți din Fâșia Gaza.

Când reportajul devine artă

Categoria Reportaj Distins include povești care aduc în prim-plan figuri marcante, cum ar fi Marwan Barghouti – lider palestinian închis de peste două decenii – comparat adesea cu Nelson Mandela. Sau cazul emoționant al lui René Damgaard, care și-a trăit ultimele zile înconjurat de familie și a fost însoțit, în mod discret, de o jurnalistă daneză și un fotograf.

Tot aici găsim și povestea unui poet din Myanmar, care și-a format propria armată pentru a lupta împotriva juntei militare – un reportaj impresionant, realizat chiar din linia frontului.

Din culisele industriei farmaceutice, până la „gulagul” lui Putin

Categoria Investigație scoate la lumină lucruri greu de crezut: cum un descendent al lui Bismarck a creat un paradis fiscal în pădurile Germaniei, sau cum marile companii farmaceutice decid, în secret, care țări europene au acces la medicamente salvatoare – și care nu.

Materialul suedez „De la muncă în mine – la mașina ta electrică” arată traseul micii extrase de copii în Madagascar până la industria auto europeană. Iar jurnalistele de la Ziarul de Gardă din Moldova demonstrează cum Federația Rusă a influențat masiv alegerile din 2024 printr-o rețea coordonată de oligarhul Ilan Șor.

Publicul contează: despre memorie, maternitate și infrastructură

În categoria Discuție Publică, avem articole profunde despre lumea în care trăim și despre valorile care o susțin. „O celebrare a altruismului”, publicat în Germania, propune o reinterpretare a infrastructurii ca simbol al demnității colective.

Tot aici regăsim o analiză tulburătoare despre viața în coloniile penitenciare din Rusia, despre ce înseamnă să devii mamă într-o lume amenințată de colaps climatic sau despre amprenta centrelor de date asupra mediului și memoriei naționale, în Irlanda.

Migrația: dincolo de cifre, sunt oameni

Categoria Jurnalism despre Migrație ne duce de la fundul unei nave comerciale din portul Lagos, Nigeria – unde patru bărbați s-au ascuns în speranța unui viitor în Europa – până la granița dintre Polonia și Belarus, unde o tânără afgană a fost grav rănită în încercarea de a scăpa de regimul taliban.

Alte materiale investighează cum funcțio-nează sistemul britanic de cazare pentru refugiați – care a dus la mortalitate crescută și tratamente inumane – sau expun abuzurile comise de forțele tunisiene plătite cu bani europeni pentru a „opri” migrația.

Ce urmează?

Proiectele selectate vor fi acum analizate de juriul oficial al Premiului European de Presă, care va decide câștigătorii finali și eventualii premiați secundari. Fiecare premiu valorează 10.000 de euro, bani care pot fi folosiți pentru proiecte personale legate de jurnalism.

Gala de decernare a premiilor va avea loc pe 28 mai 2025, la Bari, în Italia.

Lista completă cu textele integrale și toți colaboratorii fiecărui proiect este disponibilă pe site-ul oficial al European Press Prize

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă