Tehnica cunoscută sub numele de stimulare cerebrală profundă (DBS) a îmbunătățit cogniția la persoanele cu leziuni cerebrale traumatice, potrivit unui studiu clinic, notează nature.com.
Datele studiului, publicate în Nature Medicine, arată că cei cinci participanți au înregistrat o îmbunătățire de 15-52% a vitezei de procesare la un test cognitiv după trei luni, comparativ cu performanța lor înainte de implanturile DBS.
„Pentru unii participanți, îmbunătățirile s-au văzut, chiar și după mulți ani de la accidentare”, spune coautorul studiului, Jaimie Henderson, neurochirurg la Universitatea Stanford din California.
Leziunile cerebrale traumatice medii sau grave (TCCM), adesea rezultatul unor răni sau traumatisme la nivelul capului, provoacă moartea neuronilor și deconectarea circuitelor cerebrale, ceea ce duce la dificultăți cognitive pe termen lung. Persoanele care au acest tip de leziuni, majoritatea, nu își pot relua viața de dinaintea accidentului.
Se crede că MsTBI afectează circuitele neuronale din talamus, o structură din apropierea centrului creierului implicată în atenție, luarea deciziilor și memoria de lucru.
Studiul efectuat
Participanții, care au suferit cu toții un TCCM timp de cel puțin doi ani, au fost supuși unei intervenții chirurgicale pentru a li se implanta electrozi lângă partea laterală a talamusului în ambele emisfere cerebrale. După intervenția chirurgicală, cercetătorii au petrecut 14 zile pentru a regla parametrii de stimulare pentru fiecare participant. Apoi, aceștia au folosit implanturile pentru a aplica un curent electric la o frecvență de 150-185 hertzi timp de 12 ore pe zi, timp de trei luni.
Pentru a testa funcționarea cognitivă a participanților, cercetătorii au folosit un test care evaluează comutarea sarcinilor, atenția și memoria de lucru. Participanții au trebuit să conecteze numere sau litere consecutive aranjate într-un anumit model geometric.
La sfârșitul celor trei luni, participanții au prezentat o îmbunătățire medie de 30,7% în ceea ce privește atenția, comparativ cu performanța lor înainte de operație, iar viteza lor de finalizare a testului cognitiv s-a îmbunătățit cu 32%.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!