17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoGuvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de...

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) în pădurile României. Cel mai mare proprietar privat de pădure din țara noastră pare lăsat să facă legea, atât de către Guvern, cât și de către Comisia Europeană.

Rezultatele se bazează pe analiza documentelor oficiale dublată de vizite în teren în jumătate din cele 43 de păduri deținute de IKEA în România care se întind pe 51.000 hectare.

YouTube video

În raport sunt evidențiate peste 50 de activități 7 păduri deținute de IKEA prin firma sa Ingka suspecte de încălcarea legilor naționale și europene din eInvestments și din alte 2 păduri de unde provine lemn utilizat la fabricarea produselor IKEA.

Colosul din industrie rade tot

Majoritatea pădurilor vizitate se suprapun total sau parțial cu arii protejate Natura 2000.

Unele dintre aceste păduri au fost fie neatinse, fie sub un regim de exploatare forestieră de intensitate redusă înainte ca Ingka să devină proprietar.

În prezent, toate sunt gestionate pentru a maximiza extracția de lemn, fără a se ține cont de habitatele forestiere și de rolul lor vital pentru specii.

Doar 1,04% din totalul proprietăților Ingka din România se află sub un regim de protecție strictă și 8,24% sub un regim de protecție parțială.

default

Potrivit ONG-iștilor, acest lucru este total insuficient pentru a îndeplini obiectivele UE+. Strategia UE privind biodiversitatea prevede protejarea parțială a minimum 30% din fiecare stat membru și protejarea strictă a minim 10%.

Un obiectiv cheie este protejarea strictă a tuturor pădurilor primare și a celor seculare rămase în Europa, transmit activiștii de mediu.

Tot ei atrag atenția însă că raportat la aceste obiective europene, IKEA are o datorie de cel puțin 8,96% la stricta protecție și de minim 11,76% la protecția parțială.

Presiune din partea ambasadelor

Răspunzând la o întrebare adresată de jurnalistul cotidianului național “România liberă” prezent la conferința ce a marcat lansarea raportului privind abuzurile IKEA în pădurile României, președintele Agen Green, Gabriel Păun, a declarat că au existat și presiuni din partea ambasadelor statelor care au companii mari în țara noastră, ce se ocupă de exploatarea lemnului.

Președintele Agent Green a subliniat că, în ultimii mai bine de douăzeci de ani, Guvernul s-a dovedit mai repede parte a afacerii cu tăierile ilegale de păduri, decât un opozant al acestei “mafii”.

Rezultatele raportului publicat de Agent Green se bazează pe analiza documentelor oficiale dublată de vizite în teren în jumătate din cele 43 de păduri deținute de IKEA în România care se întind pe 51.000 hectare.

“IKEA tratează pădurea României ca pe o cultură de porumb. Face deja ce se dorește de la noul cod silvic care, dacă va fi adoptat și promulgat le va băga crimele forestiere în legalitate. A lăsa arborii să îmbătrânească nu face parte din cultura IKEA. Anihilarea unor păduri întregi într-o scurtă perioadă de timp este o chestiune de urgență pentru IKEA, vânătorul de arbori. Compania nu ține cont nici de legile scrise, nici de căile nescrise ale naturii. IKEA nu practică ceea ce predică, indiferent dacă este vorba de directivele Uniunii Europene privind natura, de legislația națională din România sau de standardul FSC de certificare forestieră. Având în vedere statutul de companie cu cifre de afaceri de miliarde de euro și cel mai mare proprietar privat de păduri din România, IKEA trebuie să devină un exemplu de bune practici”, a declarat președintele Agent Green, în cadrul conferinței.

Ines Gavriluț, responsabilă de campanii pentru Europa de Est la Bruno Manser Fonds, a adăugat:

Este timpul ca IKEA să înceapă să-și aplice obiectivele asumate în materie de sustenabilitate. IKEA ar putea face atât de mult bine dacă ar dori cu adevărat să dea un exemplu bun ca proprietar și administrator de păduri și mare consumator de lemn în România și nu numai. Nevoile ar putea fi acoperite și fără a recurge la tăieri distructive, fără a transforma pădurile naturale în plantații – dar acest lucru necesită abordarea unor probleme dificile, cum ar fi nucleul modelului de afaceri al IKEA de mobilă rapidă. Produsele din lemn nu ar trebui să fie destinate consumului rapid căci nu sunt o chestie de modă, ci ar trebui să fie făcute să dureze sute de ani.”

Agent Green și Bruno Manser Fonds solicită IKEA și Grupului Ingka să își controleze operațiunile forestiere din România, să verifice riguros companiile de exploatare forestieră, să nu se aprovizioneze cu lemn din parcurile naționale și nici din pădurile primare și seculare, să crească suprafețele de protecție strictă și parțială, să aplice o exploatare forestieră selectivă în propriile păduri, să asigure trasabilitatea și transparența completă a lanțului de aprovizionare IKEA și să permită supravegherea independentă a pădurilor de către societatea civilă și jurnaliștii de investigație.

În august 2021, Agent Green a publicat primul său raport care a documentat distrugerile din pădurile din România legate de IKEA. În mai 2023, Agent Green și Bruno Manser Fonds au trimis o scrisoare deschisă prin care își arătau îngrijorarea către grupul Ingka și IKEA Elveția. BMF a inițiat, de asemenea, o petiție prin care cere IKEA să oprească tăierile abuzive din ariile protejate și din alte păduri cu valoare ridicată de conservare din România. Petiția poate fi semnată în continuare AICI. Până la ora publicării acestui raport IKEA a refuzat dialogul.

Recentul documentar ARTE la care a contribuit și Agent Green intitulat “IKEA, vânătorul de arbori” arată de asemenea costul real al mobilierului IKEA, exploatarea necontrolată a lemnului și a muncii umane. În următoarele câteva luni, raportul Agent Green / BMF va fi ilustrat într-o serie de documentare care vor fi difuzate în zeci de țări din lume.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă