17.2 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăMediuAgent Green dezvăluie cum se distrug pădurile din Munții Rodnei

Agent Green dezvăluie cum se distrug pădurile din Munții Rodnei

Organizația Agent Green difuzează cel de-al treilea episod al serialului ”Jaf în Parcul Național Munții Rodnei”, în care prezintă situația de pe raza Ocolului Silvic Telciu.

“Pădurile Ocolului Silvic Telciu din Parcul Național Munții Rodnei sunt devorate de un păienjeniș de drumuri și tăieri accidentale ilegale realizate pe pante extrem de abrupte. Lucrările silvice de aici compromit relieful, turismul, biodiversitatea, păstoritul și chiar silvicultura”, transmite un comunicat al Agent Green.

”Nicăieri în România nu am mai văzut atât de multe drumuri forestiere și atât de apropiate. S-au spart chiar și stâncile pentru a crea acces până la ultimul arbore. S-a creat un păienjeniș de drumuri. Unele s-au erodat atât de adânc și atât de repede încât au făcut un altul paralel cu cel inițial. Fiecare drum care străpunge pădurea înseamnă arbori defrișați. Acolo nu va mai crește nimic niciodată căci eroziunea este foarte accentuată. Se taie chiar și pe pante de 42 de grade”, a spus Dan Cătălin Turiga, inginer silvic Agent Green.

Potrivit Agent Green, exploatările forestiere din această regiune se fac cu încălcarea legislației europene și naționale. Exploatările sunt justificate de calamități naturale, adică tăieri accidentale. Singurele exploatări aprobate sunt niște tăieri de conservare de foarte mică intensitate.

”Singurele accidente la Telciu sunt prostia și hoția. Nu se conservă nimic. Se distruge tot. Nu au fost doborâturi de vânt. Nici arbori uscați nu prea sunt. Se taie mai ales cei verzi pentru profit. Discutăm aici despre o metodă de furt, metoda accidentalelor. Se destabilizează versanți și dezastrele vor urma abia după aceea. Va fi prea târziu și pentru biodiversitate și pentru silvicultură. Este un adevărat dezastru în plină desfășurare”, acuză Gabriel Păun, președintele Agent Green.

În urma unei anchete similare, în anul 2015, Gabriel Păun fusese atacat violent de mai mulți bărbați.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O nouă comasare de linii STB. Troleibuze Solaris, pe linia 97. VIDEO

De mâine, pe linia 97 circulă noile troleibuze Solaris, anunță Societatea de Transport București (STB). În acest weekend, liniile 97 și 133 vor fi comasate,...

Rafila, vizită la Spitalul Pantelimon. VIDEO

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că va discuta cu echipa de control şi cu managementul Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Capitală...

Salariul mediu net din luna februarie a ajuns la 4.876, cu 14,2% mai mult față de perioada similară din 2023

Câştigul salarial mediu net a fost de 4.876 lei în februarie, în creştere cu 17 lei (+0,3%) faţă de luna ianuarie 2024. Comparativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă