16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalFostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de...

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican

Fostul Papă Benedict, primul lider al Bisericii Catolice care a renunțat în 600 de ani, a murit la vârsta de 95 de ani, a declarat un purtător de cuvânt al Sfântului Scaun.

“Cu tristețe vă informez că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, a încetat din viață astăzi, la ora 9:34, în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Informații suplimentare vor fi furnizate în cel mai scurt timp posibil”, a spus purtătorul de cuvânt într-un comunicat scris.

Benedict al XVI-lea, primul papă german din 1.000 de ani, a citat bătrânețea când și-a dat demisia în 2013. Decizia sa de a demisiona a fost o surpriză, în ciuda sănătății sale precare, deoarece niciun papă nu a făcut acest lucru de la Grigore al XII-lea în 1415. 

Vaticanul a spus că trupul său va fi începând de luni depus la Bazilica Sf. Petru.

Cardinalul Vincent Nichols, președintele Conferinței Episcopale, a declarat: „Sunt profund întristat să aflu despre moartea Papei Benedict. El va fi amintit ca fiind unul dintre marii teologi ai secolului al XX-lea. „Îmi amintesc cu deosebită afecțiune de vizita papală remarcabilă pe aceste meleaguri în 2010. I-am văzut amabilitatea, blândețea, percepția minții sale și deschiderea primirii lui față de toți cei pe care i-a întâlnit. „El a fost prin și printr-un domn, prin și printr-un cărturar, prin și printr-un pastor, prin și printr-un om al lui Dumnezeu – aproape de Domnul și întotdeauna umilul său slujitor. „Papa Benedict este foarte mult în inima mea și în rugăciunile mele. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru slujirea și conducerea lui.” 

Episcopii catolici din Anglia și Țara Galilor vor celebra Liturghii de Requiem pentru odihna sufletului regretatului Pape Emerit în catedralele lor. 

Papa Francisc a avertizat că predecesorul său, în vârstă de 95 de ani, este foarte bolnav și a făcut apel la toată lumea să se roage pentru el miercuri. O zi mai târziu, Vaticanul a declarat că fostul Papă „s-a putut odihni bine noaptea trecută”. Benedict a avut relații bune cu Papa Francisc, dar prezența sa continuă în Vatican după ce a demisionat a polarizat Biserica ideologic. Conservatorii îl priveau ca pe un gardian al tradiției în fața mișcărilor progresiste ale lui Francisc. Benedict avea 78 de ani când i-a succedat lui Ioan Paul al II-lea, care a domnit mult timp, în aprilie 2005.

El a slujit anterior ca principalul aplicator doctrinar al Bisericii, câștigând porecla „Rottweilerul lui Dumnezeu” și o reputație de gânditor în general conservator pe probleme teologice. În calitate de papă, a fost criticat pentru o serie de gafe de relații publice și pentru o lipsă percepută de carisma. 

Primul papă care a luat măsuri serioase împotriva abuzului, Benedict și-a cerut în mod repetat scuze pentru eșecul Bisericii de a elimina abuzurile sexuale asupra copiilor de către clerici, după ce eforturile nu au reușit să oprească o scădere rapidă a frecvenței la biserică în Occident, în special în Europa. În 2022, un raport independent din Germania sa natală a susținut că Benedict nu a luat măsuri în patru cazuri de abuz când era arhiepiscop de München între 1977-1982. Cutremurat de raport, el a recunoscut într-o scrisoare personală emoționantă că au avut loc erori și a cerut iertare. Avocații săi au susținut într-o respingere detaliată că el nu este direct vinovat.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă