Fondul Monetar Internațional (FMI) a emis un avertisment cu privire la efectele potențial negative ale riscurilor geopolitice, inclusiv creșterea tensiunilor comerciale, asupra piețelor financiare globale.
În ultimul său raport, FMI subliniază că aceste riscuri pot avea „efecte adverse semnificative” asupra piețelor financiare, mai ales în contextul unor conflicte comerciale de amploare între marile economii, potrivit BBC.
FMI a observat că anunțurile privind tarifele vamale impuse de Statele Unite și China între 2018 și 2024 au dus la scăderi semnificative pe piețele financiare.
Astfel, prețurile acțiunilor companiilor chineze au scăzut cu aproape 4%, iar acțiunile firmelor americane au pierdut între 1,6% și 1,8% în urma represaliilor comerciale ale Beijingului.
Recomandări pentru instituțiile financiare
Într-un blog asociat raportului, FMI a recomandat instituțiilor financiare să dispună de capital și lichidități suficiente pentru a face față posibilelor pierderi generate de riscurile geopolitice.
„Instituțiile financiare ar trebui să dețină suficient capital și lichidități pentru a le ajuta să suporte pierderile potențiale din cauza riscurilor geopolitice”, au transmis specialiștii Fondului Monetar Internațional.
În contextul acestor tensiuni comerciale, administrația Trump a inițiat investigații care ar putea duce la noi taxe de import pe cipuri de calculator și produse farmaceutice. Departamentul Comerțului al SUA a început o investigare a posibilelor implicații asupra securității naționale legate de „importurile de semiconductori și echipamente de fabricare a semiconductorilor” și „produse farmaceutice și ingrediente farmaceutice, inclusiv produse farmaceutice finite”.
Decizii recente privind tarifele comerciale
Raportul FMI vine într-un moment în care au avut loc mai multe schimbări în politica tarifară a SUA.
Săptămâna trecută, președintele SUA Donald Trump a anunțat o pauză în privința tarifelor „reciproc” impuse asupra multor țări, iar la sfârșitul săptămânii a fost anunțată o scutire temporară pentru electronicele de consum.
Astfel de schimbări indică o volatilitate continuă în politica comercială americană, cu efecte la nivel internațional, mai atrage atenția FMI.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.