Perseidele sunt o ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelația Perseu. Fluxul de corpuri este numit Perseide și se întinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle.
Acest nor este constituit din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei. Ploaia este vizibilă din mijlocul lunii iulie, în fiecare an, atingându-și apogeul între 9 și 14 august, și depinde de localizarea în particular a fluxului. La apogeu, rata meteorilor atinge 60 și chiar mai mulți pe oră.
„Cel mai important fenomen astronomic are loc în fiecare an pe la jumătatea lunii august, cunoscut sub denumirea populară Perseidele – „ploaia de stele căzătoare”. În realitate stelele obişnuite de pe cer nu cad! Dâra luminoasă pe care o vedem pe cer provine de la corpurile mici (meteoroizi) ce vin cu viteză mare din spaţiu, şi „ard” în atmosfera superioară a Pământului. Anul acesta maximul curentului de meteori Perseidele va avea loc în noaptea de 12 spre 13 august 2021, ora 23.00.
Locul de unde vin aparent meteorii poartă numele de radiant, iar la rândul său radiantul poartă numele constelaţiei în care acesta se află. Curentul de meteori Perseidele are radiantul în dreptul constelaţiei Perseus sau Perseu. Exemplele în acest sens pot continua, cum ar fi: Geminidele au radiantul în dreptul constelaţiei Gemenii, Leonidele în constelaţia Leul, Orionidele în constelaţia Orion, etc.