16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalEpidemia de gripă aviară determină industria avicolă franceză să ceară vaccinarea în...

Epidemia de gripă aviară determină industria avicolă franceză să ceară vaccinarea în toată UE

Confruntată cu epidemia de gripă aviară “fără precedent”, industria avicolă franceză cere vaccinarea “în toată Uniunea Europeană(UE)” atunci când serul va fi disponibil, în caz contrar va provoca perturbări ale schimburilor comerciale.

În Franța, unde aproximativ 3,3 milioane de animale au fost sacrificate de la 1 august, guvernul și-a stabilit ca obiectiv lansarea primei vaccinări a păsărilor de curte în toamna anului 2023, relatează AFP.

Anvol, care reunește 20 de organizații din domeniu, cere guvernului francez să pună în aplicare “diplomația sanitară” și să “acționeze pentru ca vaccinarea împotriva gripei aviare să fie adoptată în întreaga Uniune Europeană”, potrivit Reuters.

“Ar fi de neînțeles dacă anumite state membre ale UE, mari producători de păsări, ar refuza să accepte cadrul european de vaccinare și ar folosi acest argument ca avantaj comercial”, a spus Anvol, potrivit jurnalul.ro.

În acest stadiu, nu există niciun vaccin suficient de eficient cu autorizație de introducere pe piață. Un regulament european care autorizează principiul vaccinării “ar trebui să intre în vigoare la sfârșitul lunii februarie”, potrivit guvernului, în timp ce, în urmă cu doar un an, “profesioniștii și părțile interesate se opuneau cu tărie”. Cinci țări europene au intrat în cursa pentru vaccinuri. Franța și Ungaria lucrează la un ser pentru palmipede (rațe, gâște), Țările de Jos și Belgia pentru găini și Italia pentru curcani.

Epidemia de gripă aviară va obliga la vaccinarea în toată UE, deși unele țări tot vor refuza să cumpere păsări de curte sau produse provenite de la cele vaccinate

În ceea ce privește importurile, există încă riscul ca unele țări să refuze să cumpere păsări de curte sau produse provenite de la păsări vaccinate, de teamă că vaccinul va masca prezența bolii și că virusul se va răspândi apoi în țara lor. În timp ce “exporturile din industria avicolă franceză reprezintă peste un miliard de euro pe an”, Anvol cere garanții pentru a păstra echilibrul economic al unei industrii în care “exporturile reprezintă peste 60% din cifra de afaceri”.

“Închiderea piețelor de export către Franța ar avea consecințe dezastruoase pentru anumite regiuni în ceea ce privește ocuparea forței de muncă”, potrivit organizației.

Franța, al doilea mare producător de carne de pasăre din Uniunea Europeană în 2021, este de așteptat să cadă pe locul patru, după Polonia, Spania și Germania, cu o scădere a ofertei de aproape 10% în 2022, an marcat de izbucnirea gripei aviare, potrivit unei estimări din septembrie a Anvol.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă