13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalElveţienii votează pentru creşterea impozitării companiilor

Elveţienii votează pentru creşterea impozitării companiilor

Elvețienii au aprobat introducerea unei taxe minime pentru întreprinderi și o lege are vizează reducerea utilizării combustibililor fosili și atingerea nivelului zero de emisii până în 2050, a relatat postul public de televiziune SRF, preluat de Reuters.

Rezultatele au arătat că aproape 80% dintre cei care au votat la referendumul național de duminică au sprijinit creșterea impozitului pe afaceri din țară la rata minimă de 15% de la minimul mediu actual din Elveția, de 11%, un sprijin neobișnuit de puternic.

“Acest lucru asigură că Elveția nu va pierde niciun venit fiscal în favoarea țărilor străine”, a declarat ministrul de finanțe Karin Keller-Sutter. “În plus, va crea, de asemenea, securitate juridică și un cadru stabil.”

Legea privind clima a fost la fel de bine aprobată și a primit sprijinul a 59% dintre alegători.

În 2021, Elveția s-a alăturat celor aproape 140 de țări care au aderat la un acord al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a stabili o rată minimă de impozitare pentru marile companii, o măsură menită să limiteze practica transferului profiturilor către țări cu taxe scăzute.

Chiar și cu această majorare, Elveția va avea în continuare unul dintre cele mai scăzute niveluri de impozitare a societăților comerciale din lume, iar propunerea, care se estimează că va aduce venituri suplimentare de 2,5 miliarde de franci elvețieni (2,80 miliarde de dolari) pe an, a fost susținută de grupurile de afaceri, de majoritatea partidelor politice și de opinia publică.

Legea privind clima, readusă într-o formă modificată după ce a fost respinsă în 2021 ca fiind prea costisitoare, a stârnit mai multe dezbateri, cei care fac campanie împotriva ei câștigând teren în ultimele săptămâni.

Susținătorii spun că legea este minimul pe care țara bogată trebuie să îl facă pentru a-și dovedi angajamentul în lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce oponenții din partea Partidului Popular de dreapta spun că va pune în pericol securitatea energetică.

În cadrul referendumului de duminică, alegătorii au aprobat, de asemenea, prelungirea unor prevederi ale legii de urgență COVID-19, prevăzută de sistemul elvețian de democrație directă, în cadrul căruia legislația este supusă votului public.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă