11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDupă ce militarii români au găsit resturi ale unor drone rusești, cinci...

După ce militarii români au găsit resturi ale unor drone rusești, cinci țări NATO și Ucraina trimit nave și scafandri în Delta Dunării

România și Statele Unite organizează în comun, în Marea Neagră și în Delta Dunării, exercițiul militar multinațional denumit „Sea Breeze 23.3”, la doar câteva zile după ce, în județul Tulcea, au fost găsite resturi provenite de la cel puțin două drone rusești.

Exercițiul multinațional „Sea Breeze 23.3” este programat să se desfășoare în perioada 11-15 septembrie 2023, “în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române din Marea Neagră și Delta Dunării”, a anunțat un comunicat transmis de Statul Major al Forțelor Navale (SMFN) ale României. Potrivit SMFN, la exercițiu participă “forțe și capabilități destinate luptei împotriva dispozitivelor explozive” din Bulgaria, Franța, Marea Britanie, România, SUA, Turcia și Ucraina. Este de remarcat că Ucraina este singura țară din afara NATO care participă la acest exercițiu. Ucraina este și singura țară, dintre cele menționate, aflată în război, ceea ce înseamnă că, practic, militarii ucraineni sunt cel mai bine pregătiți dintre toți cei care participă la exercițiul din România.

Forțele Navale Române trimit, totuși, cele mai mai multe forțe. Acestea sunt dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, nava rapidă de scafandri „Venus”, vedeta blindată 179 „Posada”, ambarcațiuni rapide de tip RHIB, specialiști EOD (Explosive Ordnance Disposal / eliminarea dispozitivelor explozive), specialiști de la Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, un pluton de infanteriști marini, trei transportoare amfibii blindate de cercetare, bărci de asalt și ofițeri de stat major. SUA trimit un avion de patrulare și recunoaștere maritimă P-8 Poseidon, precum și scafandri EOD cu ambarcațiuni și tehnică specifică. Celelalte state participante la „Sea Breeze 23.3” trimit scafandri și specialiști EOD cu tehnică specifică, precum și ofițeri de stat major.

În săptămâna anterioară acestui exercițiu, la Constanța au venit mai mulți ofițeri străini de rang înalt, cel mai important dintre ei fiind comandantul Flotei a VI-a a SUA, viceamiralul Thomas E. Ishee. Flota a VI-a a SUA este cea care are în responsabilitate Marea Mediterană și Marea Neagră și care, înainte să înceapă războiul din Ucraina, trimitea frecvent nave în Marea Neagră. După începerea războiului, conform reglementărilor internaționale, Statele Unite, întrucât nu sunt o țară riverană Mării Negre, n-au mai putut trimite nave în Marea Neagră.

Principalul scop al exercițiului „Sea Breeze” ar fi antrenamentul în lupta contra dispozitivelor explozive, mai ales împotriva minelor marine derivante, în vederea asigurării libertății de navigație. Amintim că, pe parcursul anilor 2022 și 2023, au existat mai multe cazuri în care mine marine purtate de valuri din apele Ucrainei au fost găsite în apropierea litoralului românesc. În plus, săptămâna trecută, militarii români au confirmat că au găsit, în Delta Dunării, în apropierea frontierei cu Ucraina, resturi provenite de la cel puțin două drone rusești.

Ucraina anunța că în România au căzut două drone, nu doar una

Publicația “Ukrainska Pravda”, una dintre instituțiile media care anunță exercițiul militar din România, precizează că, la data de 4 septembrie 2023, două drone Shahed, dintre cele pe care Rusia le lansase asupra orașelor ucrainene Ismail și Reni, au căzut în România. Jurnaliștii ucraineni subliniază că, inițial, autoritățile României “au negat categoric acest incident”, despre care anunțase Ministerul de Externe de la Kiev, prin purtătorul său de cuvânt. Abia în seara de 5 septembrie, Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României a confirmat că a găsit resturi de dronă pe teritoriul României. „Aseară, în jurul orei 18.00, am avut indicii că echipele noastre au găsit bucăți care pot fi identificate dintr-o dronă”, a anunțat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Apoi, la 9 septembrie, MApN a anunțat că a găsit alte resturi de dronă, la câțiva kilometri de primele, ceea ce sugerează că provin de la două aeronave diferite.

Niciuna dintre aceste două aeronave fără pilot nu a fost detectată de apărarea aeriană a României. Prima dronă a fost observată și semnalată de către Ucraina iar cea de-a doua dronă a fost semnalată de localnici din comuna Ceatalchioi către primarul comunei lor. Drept urmare, chiar ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, s-a deplasat în Delta Dunării pentru a verifica activitatea militarilor săi care participau la acțiunile de căutare a resturilor de aeronave.

Ucraina a anunțat de mai multe ori că apărarea ei antiaeriană a reușit să neutralizeze în zbor cele mai multe dintre dronele pe care Rusia le lansează asupra unor obiective din Ucraina. Nu este deocamdată lămurit dacă dronele căzute în România au ajuns aici ca urmare a unor erori de dirijare ale rușilor, ale unor defecțiuni tehnice sau, poate, ca urmare a faptului că au fost lovite în zbor de proiectile lansate din Ucraina. Un alt element interesant este că Ucraina a sugerat și României să încerce să-și folosească propria apărare antieriană pentru a neutraliza dronele militare care s-ar îndrepta spre teritoriul românesc.

Președintele României, Klaus Iohannis, care inițial a respins informațiile făcute publice de Ucraina, s-a văzut obligat să-și schimbe complet poziția și să recunoască faptul că, pe teritoriul României, s-au găsit resturi de dronă. Mai mult, după ce s-au găsit și resturi de la cea de-a doua dronă, președintele Iohannis a avut o convorbire telefonică, despre această situație, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Din partea țărilor occidentale, prima reacție a venit din partea SUA., Americanii au anunțat că vor trimite în România un număr suplimentar de avioane de luptă F-16, care să execute misiuni de poliție aeriană în spațiul aerian al României, care este spațiu aerian al NATO.

“Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre!”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă