20 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInternaționalDirectorul de organizare al CM din Qatar spune că între 400-500 de muncitori...

Directorul de organizare al CM din Qatar spune că între 400-500 de muncitori migranți au murit

Directorul de organizare al Cupei Mondiale CM din Qatar, Hassan Al-Thawadi, a declarat că între 400 și 500 de muncitori migranți au murit ca urmare a muncii efectuate în cadrul proiectelor legate de turneu, un număr mai mare decât cel citat anterior de oficialii qatarezi, notează CNN.

Într-un interviu cu Piers Morgan, difuzat luni la TalkTV, Al Thawadi a fost întrebat despre numărul de decese a muncitorilor migranți ca urmare a lucrărilor efectuate în cadrul turneului și a spus: “Estimarea este în jur de 400, între 400 și 500 de persoane care au murit. Nu am numărul exact, este un lucru care a fost discutat.”

Al-Thawadi a adăugat: “Cred că, în fiecare an, standardele de sănătate și siguranță pe șantiere se îmbunătățesc, cel puțin pe șantierele noastre, cele de la Cupa Mondială, cele de care suntem responsabili, cu siguranță.”

În noiembrie 2022, un oficial guvernamental a declarat pentru CNN că au existat trei decese pe stadioanele Cupei Mondiale, în timp ce se contriau.

Aceste cifre au fost reiterate marți de un purtător de cuvânt al Comitetului suprem pentru livrare și moștenire (SC) al Qatarului.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt a adăugat: “Citatele separate privind cifrele se referă la statisticile naționale care acoperă perioada 2014-2020 pentru toate decesele legate de muncă (414) la nivel național în Qatar, acoperind toate sectoarele și naționalitățile.”

Între timp, The Guardian a raportat anul trecut că 6.500 de muncitori migranți din Asia de Sud au murit în Qatar de când țara a fost numită pentru a organiza Cupa Mondială în 2010, majoritatea fiind implicați în situații de muncă periculoase, cu salarii mici, adesea efectuate în condiții de căldură extremă.

Raportul nu a fost verificat independent de CNN.

Cu toate acestea, anul trecut, Al Thawadi a contestat această cifră și a declarat pentru Becky Anderson de la CNN că cifra publicată de The Guardian reprezintă doar un “titlu senzațional” care induce în eroare și că raportul nu are un context.

Între timp, un oficial guvernamental din Qatar a declarat luna trecută pentru CNN: “Cifra de 6.500 înseamnă numărul tuturor deceselor lucrătorilor străini din țară pe o perioadă de 10 ani și atribuit Cupei Mondiale.”

“Acest lucru nu este adevărat și neglijează toate celelalte cauze de deces, inclusiv boala, bătrânețea și accidentele de circulație. De asemenea, nu recunoaște faptul că doar 20% dintre lucrătorii străini din Qatar sunt angajați pe șantierele de construcții,” a mai spus el.

Potrivit Amnesty International, lucrătorii migranți reprezintă 90% din totalul forței de muncă din Qatar.

De când Qatar a primit Cupa Mondială de fotbal în 2010, mulți lucrători migranți s-au confruntat cu întârzieri sau cu salarii neplătite, cu muncă forțată, cu ore lungi de lucru pe vreme caldă și cu imposibilitatea de a-și părăsi locul de muncă din cauza sistemului țării, au constatat organizațiile pentru drepturile omului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Dacă va câștiga alegerile, Rishi Sunak anunţă că va restabili serviciu militar naţional obligatoriu

Rishi Sunak face declarații controversate înainte de alegerile din iunie. Premierul conservator britanic susține că va introduce serviciu militar naţional obligatoriu, dacă va triumfa pe...

nu l-a și spălat, când l-a scos din mocirlă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a explicat de ce Partidul Național Liberal (PNL), care stă drepți, de ceva...

Atac cu cuțitul în metroul din Lyon! Trei persoane rănite

Trei persoane au fost rănite duminică într-un atac cu cuțitul în metroul din orașul francez Lyon, au anunțat autoritățile, potrivit Reuters. Un suspect a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă