13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportFotbalDavid l-a bătut din nou pe Goliat: România Regală-SC Heerenveen 5-2

David l-a bătut din nou pe Goliat: România Regală-SC Heerenveen 5-2

Duminică, 12 iunie 2022, pe stadionul Ilie Oană din Ploiești s-a disputat meciul dintre România Regală și echipa de „old-boys” a SC Heerenveen, o selecționată formată din foști jucători sau susținători ai echipei de primă ligă olandeză, terminat cu scorul de 5-2 pentru români.

Proiectul Naționalei Regale de fotbal s-a născut în anul 2017 din dorința de a recupera memoria sportului, dar și de a o transmite mai departe ca un reper solid pentru ceea ce trebuie să reprezinte o întrecere sportivă: un stil de viaţă sănătos, respectul față de istorie, competiția fair-play, precum şi creșterea permanentă a performanţelor sportive.

Echipa România Regală a fost fondată în anul 2017, la inițiativa lui Cătălin Șerban, Dan Nicodim, Cătălin Mihai, Cristian Urs, Alin-Valentin Borcea, Irina-Andreea Cristea, lideri ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, pentru reeditarea primului meci internațional al Regatului României, desfășurat la Belgrad, cu naționala Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor în 8 iunie 1922, în ziua nunții Regelui Alexandru I cu Principesa Maria-Mignon a României, fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria a Romaniei.

Atunci, Marius Ghilezan, jurnalistul care are o poveste pentru fiecare om pe care l-a întâlnit, „ a deschis toate ușile” pentru Naționala Regală de fotbal a României. Așa s-a demarat în forță proiectul ce a ajuns acum în al 6-lea an de existență.

Mai în glumă, mai în serios, băieții din echipă îi spuneau primului căpitan al echipei regale „nea Ghili” și că este singurul care a supraviețuit de la meciul inaugural al naționalei din 1922 încoace, semn că și în fotbal istoria este cartea de căpătâi a oricărui proiect.

Pe 11 iunie 2017, pe stadionul “Ştiinţa” din Timişoara, la botezul fotbalistic al naționalei istorice, chiar Alteţa Sa Regală Principele Radu, împreună cu legenda lui Poli Timișoara, Jacki Ionescu, a dat, simbolic, lovitura de începere a meciului amical de fotbal între selecţionatele “regale” ale României şi Serbiei, încheiat cu victoria gazdelor, scor 5-3.

În primele 10 minute ale meciului, jucătorii celor două echipe au purtat tricouri cu numele celor care au jucat în 8 iunie 1922 la Belgrad, printre care amintim pe timișorenii: Adalbert Ritter (Chinezul, Timişoara), Francisc Zimmerman (C.A. Timişoara), Carol Frech (C.S. Chinezul, Timişoara), Paul Schiller (C.S. Chinezul, Timişoara).

Federația Română de Fotbal a fost fondată în anul 1909 (în timpul domniei Regelui Carol I) și a ajuns la maturitate în anul 1930 (în timpul domniei Regelui Carol al II-lea), fiind cea care a stimulat și susținut participarea României la Campionatul Mondial de Fotbal din Uruguay, din același an, la iniţiativa Regelui Carol al II-lea, echipă condusă de timișoreanul Rudy Wetzer.

Principele Radu a înmânat atunci trofeul și medaliile aniversare câștigătorilor meciului, precum și volume dedicate Regelui Mihai I, jucătorilor sârbi.

Stadionul unde s-a jucat partida de duminică s-a numit în 1937, la inaugurare, ”Regele Carol al II-lea”, iar multe dintre construcțiile importante ale urbei datează din acele vremuri: halele centrale, Spitalul Boldescu, Școala de băieți și fete, linia ferată Ploiești Nord – Târgoviște, poligonul de la Crângu lui Bot etc.

Duminică, în 12 iunie 2022, meciul între cele două selecționate a fost unul de verificare pentru România Regală care va mai scrie tot în acest an o pagină din meciul prieteniei cu Serbia Regală, la 100 de ani de la prima înfruntare care a reprezentat și primul meci din istorie al naționalei României, câștigat cu 2-1.

Primul meci al echipei naționale a României s-a disputat acum 100 de ani, la Belgrad, în 8 iunie 1922, cu ocazia nunții regale a Principesei Mărioara (fiica Reginei Maria și a Regelui Ferdinand) cu Alexandru I, Regele Iugoslaviei.

Atunci, sub privirile Regelui Ferdinand, „tricolorii” câștigau primul meci și prima cupă din istorie. Trofeul a fost expus la București o săptămână, înainte să plece într-un „turneu” prin Transilvania, locul de unde proveneau, de altfel, majoritatea fotbaliștilor trimiși în teren de Teofil Morariu la Belgrad.

Duminică, în teren, au intrat din partea României Regale, prin rotație, timp de 90 minute, 26 de jucători care au reînceput antrenamentele în august 2021, disputând în 27 septembrie 2021 un meci de pregătire cu Naționala Parlamentului, câștigat cu 1-0.

Pe bancă, singurii care n-au jucat au fost managerul FRF, Florin Șari, omul din umbră al proiectului regal care a sprijinit logistic și moral această echipă de amatori virtuoși ce-și propune să scoată la suprafață memoria fotbalului românesc.

Nea Ghili se întreține pe bancă cu managerul FRF, spunându-i că sciatica nu l-a lăsat de data asta să intre și el în teren ca la precedentele meciuri cu Serbia Regală, dar acolo discuția curge despre componenții echipei și istoria lor personală.

Olandezii erau și ei încălziți și fascinați de „minunile” găsite în România: viața „interesantă” din Centrul Vechi al Bucureștiului, berea ieftină de la noi, dar și locurile încărcate de istorie precum Castelul Peleș.

Înaintea jocului s-au intonat cele două imnuri, imnul Friziei, provincia Țărilor de Jos de unde vine formația SC Heerenveen și imnul regal al României, Trăiască Regele.

În primul 11 sunt toți cei care au fost alături de echipă de la prima lovitură, de la Timișoara, în iunie 2017. După 15 minute, Mister Borugă, antrenorul României Regale, face primele schimbări ca la handbal, fără ca jocul să mai fie oprit.

Iese viceprimarul Ploieștiului, Daniel Nicodim, omul care a făcut posibil meciul acum, în iunie 2022, „curentându-i” pe toți care aveau responsabilități în proiect și intră un alt edil, Adrian Bălănescu, primarul comunei prahovene Plopu ce seamnă un pic cu fostul mare internațional galez, Ian Rush.
Câteva minute mai târziu, numărul 10, subsemantul, este schimbat cu numărul 26, primarul urbei lui nenea Iancu, Andrei Volosevici, care a prins vreo 15 minute de joc și câteva pase către atacanții echipei, în aplauzele ploieștenilor aflați în tribună.

Scorul a fost deschis de Andrei Homorodean pentru România Regală, în prima repriză, și până la pauză s-a făcut 2-0 pentru tricolorii regali prin golul lui Viorel Mirea.

Deși diferența de gabarit între jucătorii celor două formații era evidentă în favoarea olandezilor, formația tricoloră a jucat inteligent, având în căpitanul Cristian Mateescu „o stâncă” în apărare, dar și un „far călăuzitor” pentru ceilalți coechipieri, indicațiile lui prompte și clar transmise au dat mereu siguranță echipei.

România Regală a avut mai multă inspirație decât Heerenveen care, totuși, a excelat la capitolul organizare și rezistență

De pe bancă, Mister Borugă, antrenorul regal, a mutat mereu și inteligent liniile de jucători, iar după reluarea jocului, s-a făcut 4-0 pentru regali, printr-un nou gol al lui Viorel Mirea, dar și prin marcatorul surpriză Alin Valentin Borcea, jurnalist însărcinat cu știrile războiului la o cunoscută televiziune de știri din România.

Mister este sufletul echipei, venit să țină antrenamentele selecționatei regale, weekend de weekend la Otopeni, de la 300 kilometri depărtare, de la Adjud, acolo unde antrenează o echipă de liga a IV-a ce în acest sezon se va bate la promovare. Dar tot echipa regală este „ floarea” ce o poartă la piept de mai bine de 5 ani.

Olandezii au redus diferența printr-un autogol al românilor, la o bâlbâială în careu.

Apoi, golgheterul naționalei regale, Lucian Elgi a făcut 5-1. Era să fie 6-1, dar combinația și apoi golul, între fondatorii proiectului, Daniel Nicodim și Cătălin Șerban, au fost anulate pe motiv de offside.

Cei de la Heerenveen au mai înscris în ultimele minute printr-un fost jucător al echipei în Liga Campionilor, Ronny Venema, ce marcase acum 21 de ani și contra Valenciei.

S-a terminat 5-2, cu Irina, singura fată din lotul regal, în apărare contra masivilor atacanți olandezi, precum înfruntarea biblică dintre David și Goliat.

Jucătorii regali au jucat pe spate cu numele internaționalilor români din 1922, dar și din alte perioade ale fotbalului românesc.

România Regală i-a avut în lot pe:

Bogdan Ionuț Miron(alias Adalbert Ritter-portar)
Irina-Andreea Cristea( alias Andrei Cristea)
Cătălin Șerban ( Ferenc Ronay)
Daniel Nicodim (Paul Schiller)
Răzvan Florea (Ilie Dumitrescu)
Alin Borcea (Samuel Zauber)
Valentin Dabija-Dabiani ( Cornel Dinu)
Laurențiu Marin (Adrian Ilie)
Andrei Homorodean (Dezideriu Jacobi)
Andrei-Cătălin Galiță (Dan Petrescu)
Faruk Cârstică (Marius Lăcătuș)
Mirea Viorel (Puștiu) ( Adrian Mutu)
Viorel Costache (Cristian Chivu)
Cristian Mateescu (Aurel Guga)
Marius Mocanu (Răzvan Raț)
Cristian Urs ( Francisc Zimmermann)
Tiberiu Stanciu (Daniel Pancu)
Cristian Minea ( Ioan Ovidiu Sabău)
Dănuț Cilă-COX (Ciprian Marica)
George Chelaru ( Nicolae Honigsberg)
Mihai Guță (Gică Hagi)
Dragoș Dică ( Cristian Săpunaru)
Sebi Lărgeanu (Mircea Dridea)
Cătălin Mihai (Ioan Auer)
Octav Simion (Elemer Hirsch)
Claudiu Neagoe (Carol Frech)
Lucian Elgi (Gicu Dobrin)
Marius Ghilezan (Jacki Ionescu)
Florin Slavu (Alois Szilagyi)
Andrei Volosevici (Ilie Oană)
Daniel Borugă ( Emeric Jenei)

SC Heereneveen i-a avut în lot pe :

Hendrik Wimmenhoeve
Rudolf Jacob Zijlstra
Johannes Titus Kok
Erik Robert Kort
Philippus Ferdinand Fluitman
Albert Schuphof
Minne Huizinga
Richard Elzinga
Marcellinus Johannes Hermanus Mars
Vincent Groeneveld
Mickey Wijntjes
Martin De With
Hendrik Wimmenhoeve
Fokko van der Duim
Rob Wemekamp
Albertus Elling
Boyd Martin Vervat
Sikke Marinus
Johan Bernardus Konst
Minne Okkema
Okkie van den Boon
Roelof Venema– marcator în Liga Campionilor cu Valencia în sezonul 2000-2001
Nico de Jong

Anterior acestui meci, România Regală se mai întâlnise în mai 2018 cu SC Heerenveen, tot la Ploiești, scorul fiind de 6-4 tot pentru tricolori.

Urmează meciul cu Serbia Regală, o prietenie între două națiuni vecine, manifestată cel mai frumos și mai corect prin fotbal.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!



Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Doi urși au ajuns în câteva localități din Harghita

Doi urși au fost văzuți în ultimele 24 de ore în localități din județul Harghita. Autoritățile au informat populația. Echipe mixte au fost trimise...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă