0.6 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInternaționalCutremurul din Maroc a afectat 2,8 milioane de persoane, afirmă un ministru

Cutremurul din Maroc a afectat 2,8 milioane de persoane, afirmă un ministru

Cutremurul din Maroc a avariat 2.930 de sate din Munții Atlas, cu o populație totală de 2,8 milioane de persoane, a declarat vineri ministrul responsabil cu bugetul, potrivit Reuters.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 grade care a avut loc pe 8 septembrie a ucis peste 2.900 de persoane, majoritatea în zone muntoase greu accesibile.

Cel puțin 59.674 de case au fost avariate, dintre care 32% s-au prăbușit în totalitate, a declarat ministrul, Faouzi Lekjaa, într-o prezentare în parlament.

Guvernul va oferi lunar, timp de un an, un ajutor de 2.500 de dirhami (244 de dolari) pentru gospodăriile afectate de cutremur, pe lângă compensațiile de 140.000 de dirhami plătite pentru casele distruse în totalitate și 80.000 pentru cele parțial avariate, a precizat el.

Reconstrucția ar trebui să respecte caracterul arhitectural original al Munților Atlas, a spus Lekjaa.

Cutremurul, cel mai sângeros din Maroc din 1960 încoace, a distrus numeroase cătune cu case tradiționale din cărămidă de lut, piatră și lemn brut, specifice munților Atlas.

În total, Marocul intenționează să cheltuiască 120 de miliarde de dirhami pentru un plan de reconstrucție post-seism, care include modernizarea infrastructurii în următorii cinci ani, a anunțat miercuri Palatul Regal.

Regiunile afectate de cutremur se numără printre cele mai sărace din Maroc, multe sate izolate fiind lipsite de drumuri adecvate și de servicii publice.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...

Lucrul de acasă, tot mai căutat la final de an – studiu

Tot mai mulţi candidaţi români îşi caută, spre final de an, un job remote, care fie să le permită să evite naveta în sezonul...

Deca acoperă manevrele rectorului Universității din București

Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, închide ochii la manevrele rectorului Universității din București (UB), Marian Preda, pentru angajarea lui Bogdan Oprea, fost purtător...
Ultima oră
Pe aceeași temă