Decizia a fost luatฤ dupฤ aproximativ un sfert de orฤ de deliberฤri, având în vedere cฤ ลi Parchetul de pe lângฤ Curtea de Apel Bucureลti se opune extrฤdฤrii jurnalistului.
Instanลฃa a respins cererea pe motiv cฤ nu sunt întrunite condiลฃiile pentru extrฤdarea lui Kamil Demirkaya.
Pe numele acestuia a fost emis un mandat de extrฤdare de cฤtre autoritฤลฃile turce, procurorii de la Parchetul de pe lângฤ Curtea de Apel Bucureลti l-au audiat, au decis sฤ nu-l reลฃinฤ ลi au trimis solicitarea în instanลฃฤ.
Pe 6 decembrie, la Curtea de Apel, Kamil Demirkaya a declarat cฤ nu doreลte sฤ fie extrฤdat în Turcia, deoarece Justiลฃia de acolo nu funcลฃioneazฤ, iar jurnaliลtii ลi cadrele didactice sunt „o ลฃintฤ”.
Ziaristul a anunลฃat cฤ a cerut azil în România iar acuzaลฃiile care i se aduc de cฤtre autoritฤลฃile turce i se par „caraghioase”. El a explicat cฤ, oficial, autoritฤลฃile din Turcia îl acuzฤ de faptul cฤ a avut pe telefon o aplicaลฃie (bylock), folositฤ de susลฃinฤtorii predicatorului Fethullah Gulen.
În sala de judecatฤ, Kamil Demirkaya a explicat cฤ în anul 1992 a plecat din Turcia, ocupându-se de activitฤลฃi educaลฃionale în strฤinฤtate, printre care ลase ani în Republica Moldova (1997 – 2003), unde a fost director la o unitate de învฤลฃฤmânt, dupฤ care a condus redacลฃia ziarului „Zaman” din Bulgaria (2003 – 2011), întorcându-se apoi în Turcia, unde s-a pensionat. În august 2016, a venit în România, fiind ลeful ziarului „Zaman România”.
Publicaลฃia „Zaman România” susลฃine cฤ autoritฤลฃile turce au emis un mandat de extrฤdare la ordinul preลedintelui Turciei, Recep Erdogan.
Ziaristul turc locuieลte în Bucureลti împreunฤ cu soลฃia ลi fiul sฤu în vârstฤ de 10 ani.