2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăPoliticăCSAT confirmă că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența...

CSAT confirmă că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a identificat recent atacuri cibernetice menite să afecteze integritatea procesului electoral din România.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, autorităţile din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale au prezentat o evaluare detaliată a riscurilor pentru securitatea naţională, subliniind intervențiile unor actori cibernetici, atât statali cât și non-statali, asupra infrastructurilor IT&C care susţin procesul electoral.

CITEȘTE ȘI – Vicepreședintele ANCOM dorește suspendarea platformei TikTok în România

Deși CSAT nu are atribuţii directe în organizarea alegerilor, există preocupări legate de posibilele ameninţări la securitatea naţională care impun o analiză aprofundată. În cadrul şedinţei, s-a discutat despre impactul acestor atacuri asupra corectitudinii alegerilor, iar membrii Consiliului au constatat că acestea au avut scopul de a manipula rezultatele procesului electoral.

Mai mult, în contextul securităţii regionale şi al situaţiei politice actuale, România, alături de alte ţări de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o ţintă prioritară pentru acţiuni ostile din partea unor actori statali, în special Federaţia Rusă. Aceasta din urmă manifestă un interes tot mai mare în a influenţa agenda publică din România și a submina coeziunea socială.

Comunicatul integral oferit de Administrația Prezidențială

„Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.

În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.

De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.

Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Afacerile din retail au crescut cu 8,7% în primele zece luni din 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, excluzând comerțul cu autovehicule și motociclete, a înregistrat o creștere de 8,7% în primele zece luni ale...

Oscar se desparte în lacrimi de Shanghai Port după 8 ani!

După opt ani petrecuți la Shanghai Port, fostul mijlocaș al lui Chelsea, Oscar (33 de ani), a jucat ultimul său meci pe teren propriu...

Alege consumabilele de hartie de unica folosinta, pentru o igiena in detaliu!

În orice locuință, birou sau instituție, menținerea igienei și curățeniei este esențială. Produsele de hârtie sunt instrumente indispensabile în realizarea acestor obiective, oferind versatilitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă