2 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăPoliticăVicepreședintele ANCOM dorește suspendarea platformei TikTok în România

Vicepreședintele ANCOM dorește suspendarea platformei TikTok în România

Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM, intenționează să inițieze oficial suspendarea platformei TikTok în România începând de joi, 28 noiembrie, în așteptarea unei investigații privind implicarea acesteia în manipularea procesului electoral din primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică.

TikTok ar putea fi suspendat în România, spune ANCOM

Popescu a transmis că suspendarea este necesară până când instituțiile statului vor finaliza ancheta.

CITEȘTE ȘI – TikTok, reacție la îngrijorările CNA privind alegerile din România

Această decizie reflectă preocupările legate de influența platformelor de social media asupra proceselor democratice și integrității alegerilor.

„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, pe Facebook.

Potrivit deputatului Pavel Popescu, mii de conturi au fost implicate în promovarea lui Călin Georgescu pe TikTok, ceea ce ar fi indicat o strategie coordonată și finanțată extern, cu scopul de a influența opinia publică în perioada electorală. În ciuda notificărilor trimise de instituții precum Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și ANCOM, platforma ar fi ignorat solicitările de a interveni rapid pentru a opri distribuirea conținutului ilegal sau manipulator.

Conform ANCOM, AEP a semnalat probleme legate de conținut ilegal distribuit pe TikTok și a cerut luarea măsurilor necesare pentru a asigura desfășurarea legală a campaniei electorale. Totuși, reacția platformei a fost considerată inadecvată. Această situație adaugă tensiuni suplimentare asupra procesului electoral din România, în contextul în care rețelele sociale joacă un rol semnificativ în formarea opiniei publice.

În plus, președintele Klaus Iohannis a convocat pentru 28 noiembrie 2024 o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru a analiza potențialele riscuri generate de actori cibernetici statali și non-statali asupra infrastructurilor IT&C esențiale pentru procesul electoral. Ședința va aborda și problemele legate de securitatea națională în contextul utilizării platformelor digitale pentru posibile campanii de dezinformare sau manipulare.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Șase foși ambasadori americani avertizează: România, țintă a unui atac cibernetic masiv în context electoral

Șase foști ambasadori ai SUA la București au adresat un mesaj românilor, exprimând îngrijorarea față de un atac cibernetic și pe rețelele sociale, atribuit...

Economia României, în creștere moderată în primele nouă luni ale anului 2024

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat vineri că economia României a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al acestui an,...

Mai multe organizații neguvernamentale și experți electorali au solicitat demisia președintelui AEP, Toni Greblă

Două investigații de presă publicate miercuri pun din nou sub semnul întrebării imparțialitatea și integritatea domnului Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, spun mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă