21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCreștere record a gramului de aur, a carburanților și a monedei Bitcoin

Creștere record a gramului de aur, a carburanților și a monedei Bitcoin

Sunt creșteri uriașe de preț la nivel internațional în ceea ce privește prețul gramului de aur, al carburanților și a monedei Bitcoin. Previziunea făcută încă de la începutul anului că moneda virtuală Bitcoin va crește de 40.000 la 100.000 de dolari tinde să devină realitate. În aceste zile, vorbim despre o valoare ce se învârte în jurul a 70.000 de dolari pe unitate.

Gramul de aur s-a scumpit joi cu 4,2682 lei (1,37%), ajungând la o cotaţie de 316,5574, de la 312,2892, cât anunţase miercuri Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record. Metalele prețioase reprezintă, pentru mulți români, o modalitate sigură de a-și investi banii. Bijuteriile din aur, de exemplu, au o importanță deosebită în rândul celor interesați de investiții solide. Aurul a fost perceput întotdeauna drept un metal prețios și valoros, păstrându-și acest statut până azi.

În istorie, aurul a fost declarat un simbol al puterii și opulenței, iar nobilii își expuneau statutul prin purtarea unor bijuterii realizate din acest metal prețios.

În prezent, aurul continuă să prezinte interes pentru investitorii români, însă sursa aleasă pentru achiziționare este foarte importantă.

În România, câteva bănci pun la dispoziție posibilitatea de a cumpăra aur, sub formă de lingouri bătute sau turnate și monede de aur pur de diverse mărimi și gramaje, fiind vorba despre o sursă sigură. De asemenea, există și numeroși furnizori mai mici de aur, însă este crucial ca autenticitatea obiectelor să fie verificată.

Prețul petrolului ar putea ajunge la 150 de dolari pe baril în 2024, avertizează Banca Mondială

Banca Mondială a avertizat că, dacă războiul dintre Israel și Hamas se transformă într-un conflict regional, prețul petrolului ar putea ajunge la 150 de dolari în 2024. Conflictul dintre Israel și Hamas a avut până acum un efect limitat asupra prețului petrolului. Cu toate acestea, o escaladare a acestuia ar putea reduce oferta globală de petrol cu până la opt milioane de barili pe zi, ceea ce ar putea duce la o creștere bruscă a prețului, a declarat Banca Mondială.

Această întrerupere a aprovizionării cu petrol ar fi asemănătoare cu cea care a dus la pierderea a aproximativ 7,5% din rezervele mondiale de petrol în timpul crizei petroliere arabe din 1973. Cu toate acestea, Banca Mondială notează că țările sunt mai bine pregătite să facă față unui șoc în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol acum decât erau în 1973.

ING se așteaptă la o creștere a prețului petrolului în a doua jumătate a anului 2024

Reducerile la nivelul ofertei ar trebui să fie suficiente pentru a elimina surplusul din T1 2024 și a lăsa piața cu un mic deficit la începutul anului viitor, potrivit ING. Cu toate acestea, balanța lor arată încă un mic excedent în T2 2024, ceea ce înseamnă că piața este în mare parte echilibrată pe parcursul primului semestru al anului. Acest lucru s-ar putea schimba și se va schimba probabil în funcție de modul în care membrii OPEC+ vor acționa pentru a debloca aceste reduceri voluntare.

Având în vedere această piață echilibrată, ING estimează că petrolul Brent se va tranzacționa în continuare la un nivel scăzut de 80 de dolari în prima parte a anului viitor. În a doua jumătate a anului 2024, piața va reveni la deficit, ceea ce sugerează că am putea vedea prețuri mai mari. Cu toate acestea, banca olandeză a previzionat că petrolul Brent va ajunge la o medie de 91 USD/baril în ultimele șase luni ale anului 2024.

Creștere spectaculoasă a Bitcoin

Unii analişti au sugerat că, deşi ar putea continua să crească pe termen scurt, bitcoin s-ar putea să se tempereze în următoarele câteva săptămâni, pe măsură ce marjele de profit nerealizate se apropie de niveluri extreme.

Cu toate acestea, investitorii pe termen lung sunt încrezători că o combinaţie între cererea în creştere pentru bitcoin, prin noile fonduri tranzacţionate la bursă din SUA, şi o ofertă mai strânsă, aşteptată după evenimentul de înjumătăţire din aprilie, va împinge preţul bitcoin la un nou maxim istoric.

,,Cu siguranță am putea vedea cum va crește până la 100.000 de dolari, la sfârșitul anului 2024”, a apreciat co-fondatorul Nexo.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă