13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăCiolacu: Până la finalul lunii septembrie Guvernul îşi va asuma răspunderea

Ciolacu: Până la finalul lunii septembrie Guvernul îşi va asuma răspunderea

Premierul Marcel Ciolacu precizează că până la finele lunii Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscal-bugetare. Mai mult șeful Executivului dă asigurări că aceste măsuri nu vor fi date noaptea pe furiș pentru că vor fi trecute prin Parlament pentru amendamente.

Premierul a precizat că pachetul nu va conţine măsuri de austeritate, dar a subliniat că nu pot să beneficieze de vouchere de vacanţă bugetarii care au salarii foarte mari. Astfel, ar urma să primească vouchere de vacanţă doar cei cu venituri nete mai mici de 8.000 de lei.

“Am aşteptat şi am vorbit despre aşa-spusa austeritate. Dar eu am văzut în actul normativ că o să crească salariile şi nu-i nicio austeritate – şi explicând de fiecare dată că România a învăţat din fosta criză, când s-a făcut o greşeală majoră, tăind salariile la români – cu adevărat, unii care au totuşi salarii foarte mari, din punctul meu de vedere, în sistemul bugetar, nu pot să beneficieze şi de vouchere de vacanţă la fel ca şi cei aproape 1,6 de milioane de români care au salariul minim pe economie. Dar n-am văzut nimic de austeritate”, a declarat Ciolacu.

El a menţionat ca va fi realizat în primul rând pachetul cu măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Acesta va fi urmat de pachetul privind reforma din sistemul administrativ, pe marginea căruia se desfăşoară discuţii cu reprezentanţii administraţiei centrale şi locale, precum şi cu partenerii sociali.

“Al treilea este pachetul fiscal, astfel încât România să fie sustenabilă şi anul acesta, dar şi în anii viitori, până când România va veni cu o reformă fiscală care este prinsă în PNRR ca şi jalon”, a adăugat premierul.

Întrebat dacă pentru bănci va exista o nouă taxă, premierul a răspuns: “Veţi vedea în două, trei zile tot pachetul, fiindcă va fi pus…. Nimeni nu îl va trece noaptea pe furiş. Vor fi minimum 24 de ore în care se depun la Parlament amendamente. Va respecta legea şi va fi în transparenţă, deoarece el trece prin Guvernul României, unde trebuie să primească avizele. Deci totul va fi cât se poate de transparent. Şi cu băncile veţi vedea în două, trei zile”.

Decizii în privința eliminării facilităților fiscale

Întrebat de când vor fi eliminate facilităţile fiscale, ministrul finanțelor, Marcel Boloş a răspuns: “Este un termen care se va stabili în coaliţia de guvernare şi va depinde mult de felul în care evoluează deficitul bugetar pentru că trei luni, prin măsurile pe care le-am luat am reuşit să îl menţinem stabil şi să avem o anumită politică prudentă de deficit bugetar în această perioadă de timp”. 

Discuțiile în coaliție vor continua pentru că luni seara nu au fost luate decizii finale. Nicolae Ciucă a spus că taxele și impozitele anunțate de Guvernul Ciolacu nu trebuie să afecteze în niciun fel veniturile populației. Președintele PNL a vorbit despre facilități fiscale, facilități pentru utilități și ajutor de stat personalizat pentru investițiile de peste 50 de milioane de euro.

Ciucă a spus că PNL va continua să susțină cota unică de impozitare, antreprenorii privați, prin menținerea cotei la dividende la 8%.

De asemenea, PNL susține actuala cotă de TVA și complementar susține ca la nivelul întregii structuri guvernamentale să fie identificate acele mecanisme ca marile companii să plătească impozit pe profitul pe care îl realizează în țara noastră.

Ce și-a asumat România în fața Bruxelles-ului

Întrebat de jurnalişti dacă, în ceea ce priveşte deficitul bugetar, consideră că are şi el o vină în modul în care s-a făcut bugetul pentru 2023 aşa încât s-a ajuns acum să nu se poată atinge ţinta de 4,4% din PIB, fostul ministru de Finanţe a răspuns: “Am avut şi declaraţia fostului prim-ministru al României, toţi până la urmă avem o responsabilitate. Acest buget a fost aprobat de Guvernul României, a fost aprobat de ambele comisii de buget-finanţe, conduse de cei care critică bugetul. A fost promovat de preşedintele României”.

“Bugetul a fost făcut pe o serie de prognoze puse la dispoziţie de Comisia Naţională de Prognoză şi de Banca Naţională. Apropo de aceste prognoze, după cum ştiţi, Banca Naţională estima că inflaţia va fi cu o cifră de-abia în trimestrul 1 sau în semestrul 1 din 2024. Iată că deja inflaţia am reuşit, printr-o serie de măsuri, să o ducem cu o cifră începând de luna trecută. Deci, diferenţa, practic, vine din prognoze, din estimări şi din modul în care au evoluat încasările ANAF. Pe de altă parte, au fost luate o serie de măsuri încă din februarie, când am spus că avem o sincopă pe încasări. Au fost luate o serie de măsuri la nivelul Guvernului – atunci era Guvernul Ciucă -, am avut acea ordonanţă în luna mai. De asemenea, au fost luate măsuri la nivelul ANAF – au fost şi ANAF şi Vamă, că nu e numai ANAF aici implicat – au fost înlocuite conducerile şi lucrurile au intrat într-o, dacă vreţi, într-o stabilizare din perspectiva deficitului bugetar”, a susţinut Câciu.

El a subliniat că deficitul la şase luni programat era de 2,6% din PIB, însă s-a închis la 2,3%.

“Pe de altă parte, deficitul programat la şase luni era 2,6. S-a închis în 2,3. De ce a fost programat la 2,6? Cei care, iar, critică din perspectiva aceasta, noi am schimbat modul de programare bugetară, am spus că facem buget pe programe şi am dus o mare parte din cheltuieli în prima parte a anului, spre deosebire de modul clasic în care se acţiona, în care mare parte de cheltuieli se face în a 2-a parte anului. Evident, presiunile sunt în continuare pe buget şi de aceea se face o nouă abordare de consolidare bugetară, pentru că situaţia economică din România nu este în accelerare. Creşterea economică este mai mică anul acesta decât anul trecut, inflaţia a scăzut mai repede, ceea ce e bine pentru cetăţeni. Din ce am văzut şi a anunţat aseară, dacă nu mă înşel, domnul ministru Boloş, ministrul de Finanţe, deficitul la 7, la 8 luni – 2,7% – nu este într-o zonă, aşa cum, mă rog, s-a spus. Unii ipocriţi au vorbit prea mult despre găuri bugetare care de fapt erau deficitul asumat în România. La momentul acesta, după cum a spus domnul ministru, şi un calcul, ar fi 43 de miliarde deficitul. Până la urmă, deficitul anual este la 68 de miliarde”, a explicat ministrul Investiţiilor.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

100 de arestați la Boston după o manifestație pro-Palestina

Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa în campusul unei universităţi din Boston şi tabăra lor a...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă