37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoChiar dacă Republica Moldova intră în UE, este necesară unirea cu România....

Chiar dacă Republica Moldova intră în UE, este necesară unirea cu România. Inițiativa trebuie să vină de la Chișinău, consideră fostul premier Vlad Filat

Republica Moldova trebuie să realizeze unirea cu România, fie înainte să intre în Uniunea Europeană, fie după aceea, consideră Vlad Filat, un fost premier al Republicii Moldova.

Omul de afaceri Vlad Filat, fost șef al guvernului de la Chișinău, este de părere că Republica Moldova trebuie să se unească cu România, chiar dacă, deja, Republica Moldova a început demersurile de a fi primită în UE. Vlad Filat a exprimat această idee într-un interviu postat pe internet de site-ul Vocea Basarabiei. Materialul a fost publicat pe internet la data de 28 septembrie 2023.

„Mulți cetățeni ai Republicii Moldova își pun întrebarea dacă statul ăsta mai poate exista”, i-a spus moderatoarea Valentina Ursu lui Vlad Filat.

„Eu vă spun foarte și foarte responsabil că viitorul Republicii Moldova poate și trebuie să fie în urma unui proces firesc de reunificare cu România, într-un spațiu comun”, a răspuns Vlad Filat.

„Cum s-ar face acest lucru și dacă e pregătită România pentru realizarea acestui deziderat?”, a întrebat moderatoarea.

„Prin acțiune. Totul se întâmplă prin acțiune, nu prin dorințe. Și eu nu cred că problema e la București, problema e la noi. Din cauză că la noi nu există un punct de vedere nu doar consolidat, la noi există concurență și pe declarațiile de unionism. Pentru că obiectivul acesta nu trebuie să fie partinic, nu trebuie să fie personal, el trebuie să fie al întregii societăți”, a răspuns Filat.

Fostul premier Filat susține că partidul de guvernământ PAS și președinta Maia Sandu nu înțeleg ideea că societatea trebuie să fie unită. „Societatea trebuie să fie unită în jurul unei idei naționale”, a subliniat fostul premier Filat. În caz contrar, „în situația în care ne aflăm noi, sub aspect economic și din punct de vedere demografic, noi nu rezistăm”, a avertizat Vlad Filat.

În prezent, Republica Moldova ar avea circa 2,3 milioane de locuitori.

Vlad Filat a precizat că, chiar în cazul în care Republica Moldova intră în UE, ideea unirii cu România rămâne valabilă. „E absurd să ai două state românești separate în Uniunea Europeană”, consideră Vlad Filat.

Potrivit unui sondaj IMAS realizat în Republica Moldova, doar 38 la sută dintre locuitorii Republicii Moldova ar vota, la un eventual referendum, în favoarea unirii cu România. Împotriva unirii ar vota 51 la sută dintre locuitorii Republicii Moldova. Sondajul a fost realizat în perioada 2-24 septembrie 2023.

Vlad Filat a fost premier la Chișinău timp de patru ani, în perioada anilor 2009 – 2013. Acum, el este unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Moldova. Filat a mai insistat, în ultimele luni, pe ideea unirii Republicii Moldova cu România. Anul trecut, el sugera că momentul ar putea fi la 1 decembrie 2023.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă