12.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInternaționalCEDO constată că Elveția discriminează bărbații în ceea ce privește pensia de...

CEDO constată că Elveția discriminează bărbații în ceea ce privește pensia de urmaș

Guvernul elvețian discriminează bărbații prin normele sale privind pensia de urmaș, a constatat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Decizia va costa milioane de euro în plăți retroactive și va forța guvernul să rescrie legea privind pensiile, notează BBC.

În prezent, femeile al căror soț moare primesc o pensie pentru tot restul vieții lor, în timp ce bărbații primesc bani doar dacă au copii sub 18 ani.

Conceptul de “bărbat susținător al familiei” nu este suficient pentru a justifica acest lucru, a constatat CEDO.

Decizia s-a axat pe cazul lui Max Beeler, un elvețian a cărui soție a murit într-un accident la începutul anilor 1990.

În vârstă de 41 de ani, el a renunțat la locul de muncă pentru a avea grijă de cei doi copii mici ai lor și a fost susținut de o pensie de văduv, a relatat presa locală.

Dar în 2010 plățile au fost oprite, deoarece copilul său cel mic a împlinit 18 ani.

Dacă domnul Beeler ar fi fost femeie, ar fi primit continuat bani pentru tot restul vieții sale, indiferent dacă ar fi avut sau nu copii.

Domnul Beeler, care nu mai lucra de mulți ani și se baza pe pensie, a depus un recurs împotriva deciziei.

Acest lucru a fost anulat, deoarece instanța din regiunea sa locală a declarat că legea a recunoscut în mod deliberat că bărbații sunt principalul susținător al familiei în majoritatea familiilor.

Aceasta a argumentat că văduvii cu responsabilități în ceea ce privește îngrijirea copiilor trebuie să se întoarcă la locul de muncă odată ce acești copii devin adulți, în timp ce același lucru nu este valabil pentru văduve.

Cazul a fost în cele din urmă adus la CEDO, unde Beeler a susținut cu succes că a fost discriminat.

Instanța a constatat că rolul femeilor la locul de muncă se schimbase și că, prin urmare, discrepanța încălca articolul 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, întrucât discriminarea era îndreptată împotriva bărbaților.

Domnul Beeler își va primi acum pensia, iar alți văduvi vor putea să se prezinte pentru a solicita beneficii neplătite.

Se așteaptă ca această decizie să redeschidă o dezbatere de lungă durată în Elveția cu privire la cât de multă putere ar trebui să aibă judecătorii europeni asupra legislației naționale.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, anchetată disciplinar. Inspecţia Judiciară s-a autosesizat

Inspecţia Judiciară a anunţat, vineri, că s-a sesizat din oficiu şi face verificări privind comportamentul judecătorului care soluţionează dosarul în care este cercetat penal...

Elefantul PSDNL s-a întos brusc în magazinul cu democrația de porțelan și a făcut țăndări Constituția

Ilustrație: Marian Avramescu Elefantul PSDNL a intrat în democrația românească de porțelan și s-a întors brusc, făcând cioburi constituția, dar lăsând mult loc pentru...

A murit Mioara Roman, fosta soție a lui Petre Roman

Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, fost premier al României, a murit la vârsta de 83 de ani. Anunţul a fost făcut de fiica...
Ultima oră
Pe aceeași temă