Bucureștiul se impune tot mai mult pe harta Europeană, având în prezent locul al nouălea într-un top al „Orașelor Viitorului” realizat de fDi Intelligence.
Raportul anual a analizat mai multe orașe și regiuni din Europa, evaluând aspecte precum costul vieții, capitalul uman, conectivitatea, stilul de viață, potențialul economic și de business.
În ciuda absenței din clasamentele din 2023 și 2024, Bucureștiul este acum recunoscut drept unul dintre cele mai promițătoare orașe mari ale Europei.
Locul patru în capitalul uman și stilul de viață
Conform raportului, Bucureștiul se află pe locul al patrulea în topul „capitalului uman” și al „stilului de viață”, două dintre cele cinci categorii analizate, fiind aproape de Londra, care ocupă prima poziție.
În ceea ce privește mediul de afaceri, capitala României se află pe locul al șaselea, iar în eficiența costurilor, Bucureștiul împărtășește aceeași poziție. La aceste categorii, Londra și, respectiv, capitala Turciei, se află pe primele locuri. Deși orașul nu figurează pe primele poziții la „conectivitate” și „potențial economic”, rezultatele obținute nu sunt surprinzătoare.
Factorii economici și atractivitatea pentru investiții
Radu Ciobanu, economist, subliniază pentru ProTV că succesul Bucureștiului se datorează unei serii de factori economici:
„Factorii care au determinat plasarea Bucureștiului în top 10 orașe pentru atractivitate vin pe seama unei populații destul de mari, vin pe o rată a șomajului relativ scăzută, vine totodată pe un PIB pe cap de locuitor destul de ridicat în comparație cu alte regiuni din România și să nu uităm totuși că PIB-ul pe cap de locuitor în București este destul de apropiat cu cele mai dezvoltate regiuni din Germania. Totodată, atractivitatea pentru investiții străine vine și prin ușurința de a începe un business în România.”
Bucureștiul, un centru universitar în expansiune
Pe lângă performanțele economice, Bucureștiul se impune și ca centru universitar tot mai promovat. Specialiștii remarcă faptul că orașul dispune de o resursă umană bine pregătită, cu salarii mai mici decât în vestul Europei, ceea ce îl face atractiv pentru investitori. Gabriel Petrea, director general adjunct la Universitatea Politehnică, explică: „Vedem o scădere a numărului de studenți care pleacă peste hotare. Acest lucru poate avea două explicații. În primul rând că au constatat că învățământul din România este unul de calitate. Pe de altă parte, stilul de viață, calitatea vieții în București și costul vieții în București sunt încă mult peste cele din afară.”
În clasamentul din acest an, primele trei poziții sunt ocupate de Londra, Dublin și Varșovia.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.