17.7 C
București
miercuri, 25 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalBritanicii, gest frumos pentru siguranța femeilor. Linia telefonică prin care sunt asistate...

Britanicii, gest frumos pentru siguranța femeilor. Linia telefonică prin care sunt asistate femeile singure în drum spre casă

Siguranța femeilor este din nou în centrul atenției in Marea Britanie. Mersul acasă noaptea este adesea una ditre temerile lor cele mai acute.

Acum, o linie telefonică de asistență numită Strut Safe, lansată în Edinburgh anul trecut, ține companie femeilor atunci când merg singure acasă.
„Când ridici telefonul poți întotdeauna să-ți dai seama dacă persoana respectivă este speriată. Este felul în care vocea le tremură sau Se aprinde”.

Alice Jackson, voluntara Strut Safe

Apelanta i-a spus lui Alice că se îndrepta spre casă.

„Era atât de sigură că se va întâmpla ceva, se pregătea, alerga.Ea a spus: Cred că cineva mă urmărește.”

Fata i-a dat lui Alice numele, vârsta, ziua de naștere, adresa și o descriere completă a modului în care arăta și a fiecărui articol de îmbrăcăminte pe care îl purta.
„Ea i-a spus: „De asta vei avea nevoie””, spune Alice. „Încă îmi amintesc exact ce a spus că poartă”.

OFIȚER DE POLIȚIE BRITANIC acuzat de viol de două colege nu a fost suspendat

Alice, 22 de ani, și prietena ei Rachel Chung au venit cu ideea unei linii de asistență telefonică pe care oamenii să o poată apela dacă merg singuri acasă noaptea în aprilie 2021. Nu a trecut mult timp după ce au participat la o priveghere pentru Sarah Everard.

Boris Johnson hotărât să protejeze femeile de prădătorii sexuali

„Am fost devastați și supărați”, a declarat Alice pentru BBC.
„Așa că am cumpărat un telefon ieftin, am cerut oamenilor să se ofere voluntar pentru a răspunde și am postat numărul în grupurile comunitare”.
Strut Safe a preluat apeluri în fiecare weekend de atunci.

„S-ar putea să-și fi lăsat prietenii înapoi la club, iubitul lor nu răspunde sau este prea târziu să-și sune mama. Astfel încât ele să poată sta la telefon cu unul dintre voluntarii noștri în timp ce merg acasă.”

spune Alice

Voluntarii Strut Safe care răspund la apeluri sunt fiecare intervievat, instruit și verificat. Sunt acolo pentru a discuta și pentru a oferi asigurări, dar uneori apelanții sunt îngrijorați și pentru propria lor siguranță.

„Sunt în lacrimi, foarte supărați, iar tu îi antrenezi prin asta”, spune Alice. „ Le vei spune: „Uite, sunt aici cu tine”.
Și voluntari precum Alice sunt gata să alerteze poliția sau să cheme o ambulanță dacă este nevoie.

„Dar noi vom întreba mereu: „Sunteți de acord să folosim aceste informații pentru a vă ajuta dacă ceva nu merge bine?”, spune ea.

Finanțat din donații, Strut Safe funcționează într-un mod limitat, iar Alice recunoaște că nu este o soluție.


„Pentru cei care spun că Strut Safe este doar o peticire, înțelegem că nu putem rezolva problema acută”, spune ea.


„Dar există ceva acum care nu exista înainte, suntem aici pentru oricine are nevoie de noi și sperăm că vor veni mai multe schimbări.”

De fiecare dată când un apelant ajunge acasă în siguranță, este o ușurare, spune Alice.


„Ea va spune: „Pot să-mi văd casa acum” sau „Sunt la doar un minut distanță”, dar mereu spun „Nu vă faceți griji, e în regulă, voi rămâne la telefon.


„Doar anunțați-mă când ați intrat pe ușă”.
Alice va auzi zgomotul cheilor, mama cuiva strigând: „Unde ai fost?” sau un lătrat de câine.
Și apoi cuvintele: „Aceasta sunt eu aici acum, mulțumesc mult”.


„Uneori iei un apel de 20 de minute care a fost foarte intens din punct de vedere emoțional, foarte serios. Poate că cea care sună a alergat până la urmă, plângând. Și apoi vei închide și vei stai pe canapeaua ta, cu televizorul pe mut și va fi liniște”, spune Alice.


Și apoi telefonul va suna din nou.


„Bună, sunt tocmai în drum spre casă de la serviciu. Am vrut doar să sun pe cineva și prietenul meu mi-a dat acest număr.”


„Și îți găsești din nou fluxul”, spune ea.


„Bună, mulțumesc că ai sunat. Ești bine? Cât de departe ești?”

Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Prinţul Charles revine în România

Majestatea Sa Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Consort îl vor primi, miercuri, la Palatul Elisabeta pe Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales, aflat...

Au început înscrierile la Bacalaureat

Au început înscrierile la Bacalaureat. Elevii care susțin examenul, sesiunea iunie-iulie, se pot înscrie până vineri. Tot atunci, se încheie și anul școlar pentru...

Procurorii l-au reținut pe fostul președinte Igor Dodon. Este acuzat de corupție și trădare

Procurorii din Republica Moldova l-au reținut pe fostul președinte al țării, Igor Dodon. Procurorul general interimar al Republicii Moldova, Dumitru Robu, a confirmat această...
Ultima oră
Pe aceeași temă