11.8 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSocialAvem sau nu o iarnă grea cu nămeți? Ce spun meteorologii

Avem sau nu o iarnă grea cu nămeți? Ce spun meteorologii

Estimările făcute la acest moment arată că temperaturile medii pentru luna decembrie se pot situa peste limitele climatologice, potrivit Gabrielei Băncilă, director în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

În ianuarie ar urma să fie o lună „normală sau cu o tendinţă de temperatură medie uşor mai ridicată”, a spus Băncilă joi la videoconferinţa cu prefecţii privind pregătirile pentru sezonul rece, potrivit News.ro.

„Ar trebui să fim cu toţii conştienţi ce înseamnă o iarnă normală în România, ce înseamnă o lună ianuarie normală în România, în niciun caz ceea ce s-a înregistrat sau ceea ce s-a semnalat din punct de vedere meteorologic în ultimii ani.

Nu mă refer neapărat la ultimii trei ani, ci cel puţin la ultimii 10 ani de zile în care am înregistrat în aproape fiecare an un sezon rece mult mai blând decât ceea ce înseamnă normalul pentru ţara noastră”, a spus ea.

Băncilă a adăugat că estimările sezoniere au un grad de realizare de 60%, în baza modelului Centrului European pentru Prognoză de Medie Durată, şi prezintă valorile medii estimate în ceea ce priveşte temperatura aerului şi precipitaţiile.

Cum vor fi temperaturile în ianuarie și februarie

„Pentru luna ianuarie, atât temperatura medie a aerului, cât şi cantităţile medii de precipitaţii se pot situa în limite normale.

Din nou, raportându-ne la celelalte estimări date publicităţii pentru această lună, semnalul pentru temperatură este mai robust, în sensul că toate modelele converg spre o lună ianuarie normală sau cu o tendinţă de temperatură medie uşor mai ridicată decât ar fi normal, în timp ce pentru zona de precipitaţii semnalul sau estimările sunt destul de împrăştiate.

Există şi tendinţe pentru cantităţi de precipitaţii normale, dar şi tendinţe pentru cantităţi de precipitaţii excendentare”, a spus Băncilă.

Pentru luna februarie, sunt estimate temperaturi în medie normale pentru această lună şi posibilitatea de a se semnala în anumite regiuni, în special în sud şi sud-est, valori peste limitele climatologice ale lunii. Precipitaţiile ar putea fi în limite normale.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă