13.3 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Augustin Lazăr îi cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe un articol din OUG

Procurorul general Augustin Lazăr i-a transmis, miercuri, Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea art. VII din ordonanţa de urgenţă pe legile Justiţiei.

Articolul respectiv se referă la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească procurorii de la Parchetul General, DNA şi DIICOT pentru a rămâne în funcţie.

Potrivit ordonanței de urgență, procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, procurorul şef al DNA, procurorul şef al DIICOT, adjuncţii acestora, precum şi procurorii şefi de secţii, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de judecător sau procuror. Potrivit legii în vigoare, adoptată de Parlament, vechimea minimă pentru astfel de funcții era de zece ani de zile. Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticoruptie (DNA), procurorii trebuie să cel putin zece ani vechime în funcţia de procuror sau judecător. Legea 304, în varianta inițială solicita șase ani vechime pentru procurorii DNA. După modificarea din Parlament s-a trecut la opt ani, iar prin ordonanța adoptată ieri s-a stabilit un prag de zece ani vechime. Pe baza acestei noi prevederi, unul dintre procurorii care ar putea părăsi DNA este Alexandra Lăncrăjan, cea care se ocupă de dosarul Tel Drum, în care este anchetat Liviu Dragnea. Alexandra Lăncrăjan nu corespunde acestei cerințe, ea având doar opt ani de experiență. Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului General, DIICOT sau DNA rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (care tocmai a fost modificată prin ordonanță de urgență).

Ultima oră
Pe aceeași temă