19.1 C
Bucharest
Tuesday, 3 October 2023
HomeInternaționalAtitudinea Croației ar putea urma exemplul Turciei privind aderarea Suediei şi Finlandei...

Atitudinea Croației ar putea urma exemplul Turciei privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Preşedintele Croației, Zoran Milanovic, vrea ca ţara sa să urmeze exemplul Turciei, încercând să blocheze aderarea Suediei şi Finlandei la NATO.

Milanovic se află într-o aprigă dispută cu premierul croat Andrej Plenkovic în legătură cu o serie de probleme, inclusiv dacă va susţine sau nu cererile de aderare la NATO depuse miercuri de Suedia şi Finlanda, scrie US News.

Potrivit lui Milanovic, Croaţia trebuie să susţină condiţionarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO de chestiunea egalităţii în alegeri a croaţilor din Bosnia-Herţegovina.

„Nu este un gest împotriva Finlandei şi Suediei, ci pentru Croaţia”, a spus Milanovic, conform antena3.ro.

Parlamentul Croației nu ar ratifica aderarea Suediei și Finlandei la NATO până croații nu vor obține drepturi electorale sporite în Bosnia

Înainte ca parlamentul croat să ratifice aderarea la NATO a celor două naţiuni nordice, Milanovic doreşte o modificare a legii electorale din Bosnia vecină, care ar face mai uşor pentru croaţii bosniaci să îşi aleagă reprezentanţii în funcţii de conducere.

„Sunt gata să-mi asum vina. Am spus că pentru mine croaţii din Bosnia-Herţegovina sunt mai importanţi decât toată graniţa ruso-finlandeză”, a subliniat Milanovic.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat miercuri că extinderea NATO va depinde de faptul că Finlanda şi Suedia vor arăta respect faţă de sensibilităţile turceşti privind terorismul, potrivit antena3.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un nou pachet cu arme urmează să fie livrat Kievului. Decizie crucială luată de Banca Centrală a Ucrainei- LIVE TEXT

UPDATE 8:10 - Banca centrală a Ucrainei va introduce un curs de schimb mai flexibil, de marţi, prima oară de la declanşarea războiului de...

Un deținut din Penitenciarul Giurgiu a intrat în refuz de hrană

Deținutul Chitucea Lucian, privat de libertate începând cu data de 19 ianuarie 2023, a fost mutat de la Penitenciarul Rahova la cel din Giurgiu,...

Încă o ZI LIBERĂ pentru ELEVI. De ce NU se fac cursuri joi, 5 octombrie

Articolul 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2023-2024 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies