Astronautul Nasa Butch Wilmore a raportat un „zgomot ciudat” provenind de la capsula spațială Boeing Starliner, ale cărei probleme l-au lăsat pe el și pe colegul său Suni Williams blocați pe orbită timp de șase luni. mult mai mult decât au anticipat atunci când au decolat de pe Pământ în iunie, notează The Guardian.
„Zgomot ciudat” care provine de capsula spațială Boeing Starliner
Wilmore a contactat sâmbătă prin radio centrul de control al misiunii din Houston pentru a raporta un sunet ce provenea de la un difuzor din interiorul capsulei.
„Am o întrebare despre Starliner. Se aude un zgomot ciudat prin difuzor … Nu știu ce îl produce”, au fost cuvintele lui Wilmore.
Acest lucru a declanșat o vânătoare pentru a afla care este cauza zgomotului în nava spațială, care a fost afectată de scurgeri de heliu și probleme de propulsie și care urmează să se întoarcă pe pilot automat la un punct de aterizare din New Mexico, fără Wilmore și Williams, pe 6 septembrie, după ce NASA a decis că este prea riscant pentru astronauți să zboare cu ea.
Cei doi urmează să se întoarcă pe Pământ într-o capsulă construită de Space X, concurentul Boeing, în februarie.
Sursa zgomotului ce provenea de la nava spațială Boeing nu a fost încă localizată.
Boeing Starliner, cunoscut și sub numele de CST-100 Starliner, este un vehicul spațial inovator dezvoltat de Boeing pentru a transporta astronauți către și dinspre Stația Spațială Internațională (ISS).
Proiectul Starliner reprezintă un pas semnificativ în evoluția explorării spațiale comerciale și colaborează strâns cu NASA în cadrul programului Commercial Crew Program.
Starliner este proiectat pentru a transporta până la șapte astronauți sau echipamente cargo. Cu un design modular și o tehnologie de ultimă oră, acest vehicul spațial este construit să asigure siguranță maximă și eficiență operațională.
Capsulei îi sunt caracteristice un corp cilindric robust și un sistem avansat de control al mediului, care asigură confortul și siguranța echipajului în spațiu.
Una dintre trăsăturile remarcabile ale Starliner-ului este sistemul său de lansare, care utilizează racheta Atlas V de la United Launch Alliance (ULA).
Această combinație de tehnologie avansată și parteneriate strategice permite Starliner-ului să fie un vehicul de încredere pentru misiuni critice în spațiu.
Capsulei i se adaugă, de asemenea, un sistem de aterizare cu parașute și airbaguri, care sunt esențiale pentru o revenire sigură pe Terra.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!