0.3 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeEconomieEconomie internăAPIA, sprijin de peste 2,5 milioane de lei acordat crescătorilor de animale

APIA, sprijin de peste 2,5 milioane de lei acordat crescătorilor de animale

Crescătorii de animale vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de peste 2,58 milioane lei, în urma solicitărilor aferente serviciilor prestate în luna august a anului 2023, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Astfel, suma autorizată la plată se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), pentru solicitanţii care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

În acelaşi timp, APIA precizează că, la data de 26 octombrie, s-a încheiat perioada de depunere a cererilor de acordare a sprijinului de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi al seminţelor oleaginoase.

Potenţialii beneficiari au depus la Centrele APIA pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea unică de plată aferentă anului 2022 un număr de 200.611 solicitări, cu o valoare totală de 275,4 milioane lei.

Reprezentanţii instituţiei subliniază că plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023.

Sprijinul sub formă de grant reprezintă o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/hectar de motorină, iar în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea menţionată. Cuantumul este de 2 lei/litru de motorină pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, floarea-soarelui sau rapiţă. 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Banii la cercetare, așteptați din mediul privat. Un nou cod fiscal din ianuarie

Cheltuielile bugetare în 2024 vor fi cu 48 de miliarde de lei mai mari decât cele din 2023, estimează ministrul Finanțelor. În cel mai...

Cererea de strămutare a dosarului lui Cherecheș a fost respinsă de ÎCCJ

Cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheș, în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare, a fost respinsă, joi, de magistrații...

Banii la cercetare, așteptați din mediul privat. Un nou cod fiscal din ianuarie

Cheltuielile bugetare în 2024 vor fi cu 48 de miliarde de lei mai mari decât cele din 2023, estimează ministrul Finanțelor. În cel mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă