Instituţia susţine că există alegători care s-au înregistrat cu opţiunea de a vota la o secţie de votare, deşi nu locuiesc în străinătate şi nici nu intenţionează să călătorească în afara ţării în zilele destinate alegerilor.
”AEP aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că, până la acest moment, numărul celor care s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro este de 5.328 de alegători români”, a transmis, vineri, AEP.
Instituţia enumeră câteva dintre avantajele înregistrării cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă: posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă şi sigură, evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare şi evitarea costurilor deplasării la secţia de votare.
AEP susţine că înfiinţarea unei secţii de votare ar costa 100.000 de euro, în timp ce pentru votul prin corespondenţă se plăteşte aproximativ 25 de euro/ de persoană pentru ambele tururi de scrutin.
”Date fiind aceste estimări, atragem atenţia cetăţenilor cu drept de vot care se înregistrează online să acţioneze cu onestitate şi corectitudine, astfel încât solicitarea acestora să reflecte situaţia reală. Din informaţiile AEP există alegători care s-au înregistrat cu opţiunea de a vota la o secţie de votare, deşi nu locuiesc în străinătate şi nici nu intenţionează să călătorească în afara ţării în zilele destinate alegerilor, şi anume 8/9/10 noiembrie şi 22/23/24 noiembrie 2019. Aceste fapte pot atrage înfiinţarea artificială de secţii de votare, în detrimentul alegătorilor care intenţionează cu adevărat să voteze la o secţie de votare din străinătate şi ridică, implicit, costurile în mod nejustificat. Din aceste considerente, AEP recomandă cetăţenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă, a cărui procedură este simplă, sigură şi eficientă şi care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanţă”, a mai transmis AEP.
Cetăţenii se pot înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro pentru a vota la alegerile prezidenţiale.