Foto: Arhivă

Surse: Foarte multe dosare penale s-au deschis în timpul premierului Tudose contra unor lideri PSD

Apar tot mai multe informații despre elementele care au produs ruptura dintre Liviu Dragnea, liderul PSD, și Mihai Tudose, în peroada în care acesta a condus Guvernul României.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 08.03.2018 - 09:49

Unul dintre aspectele cele mai delicate se referă la numeroasele dosare deschise la DNA şi alte structuri de parchet, în perioada Guvernului Tudose, în urma controalelor dictate chiar de premier.

Pe 23 august 2017, premierul Mihai Tudose îl numea în funcţia de şef al Corpului de Control al premierului pe Bogdan Cosmin Ştefan. Fost şef în cadrul Antifraudei ANAF, Bogdan Cosmin Ştefan avea experienţă în colaborarea cu instituţiile de forţă. Numirea sa în fruntea Corpului de Control a fost o decizie luată fără consultarea lui Liviu Dragnea, iar liderul PSD nu a primit deloc bine vestea, precizează surse politice pentru STIRIPESURSE.RO.

Precedenţii premieri au folosit Corpul de Control ca pe o măciucă politică. Inspectorii erau trimişi la instituţii cu probleme sau cu şefi insuficient de obedienţi, iar rezultatele controalelor erau analizate chiar de premier, care decidea dacă se impune sau nu sesizarea organelor de urmările penală. Chiar Dosarul Microsoft a pornit de la un control dispus de fostul premier Victor Ponta.

O cu totul altă strategie a fost adoptată de Mihai Tudose. Acesta a trimis Corpul de Control la diverse instituţii, însă l-a lăsat pe şeful Corpului să decidă dacă lucrurile descoperite sunt sau nu de competenţa procurorilor. Astfel, Tudose cerea să-i fie comunicate rezultatele doar după parcurgerea tuturor etapelor, inclusiv a eventualelor sesizări de parchete, pentru a nu putea fi acuzat că se implică ilegal şi imoral.

Au apărut astfel numeroase dosare penale noi în jumătatea de am în care Mihai Tudose a fost prim-ministru. Unele dintre ele sunt instrumentate de DNA şi pot fi lejer încadrate la categoria "mega-dosarelor", producând un deranj evident în zona puterii politice. Este de ajuns să fie consultată lista instituţiilor la care Tudose a trimis Corupul de Control pentru a avea o idee despre amploarea "daunelor" provocate.

Nu întâmplător, imediat după demisia lui Mihai Tudose, nu s-a mai aşteptat instalarea noului premier, ci premierul interimar Mihai Fifor a luat decizia de a-l demite pe şeful Corpului de Control, Bogdan Cosmin Ştefan.

Comentarii