Foto: Arhivă

CCR admite că una dintre reglementările privitoare la DNA este neconstituțională

Magistrații CCR au decis, marți, cu majoritate de voturi, că dispozițiile unui articol din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43 / 2002 privind Direcția Națională Anticorupție sunt neconstituționale.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 06.04.2021 - 13:48

Magistrații CCR au decis, marți, 6 aprilie 2021, cu majoritate de voturi, că dispozițiile unui articol din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43 / 2002 privind Direcția Națională Anticorupție sunt neconstituționale.

Judecătorii CCR au luat această decizie de neconstituționalitate cu privire la dispozițiile Articolului 13,  alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcția Națională Anticorupție, precizează un comunicat de presă transmis, marți, de CCR.

Dispozițiile Articolului 13 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43 / 2002, constatate ca fiind neconstituționale, au următorul cuprins: „În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă”.

"Dispozițiile art.13 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43 / 2002 contravin, în esență, dreptului la un proces echitabil și dreptului la apărare, consacrate de art. 21 alin.(3) și art.24 din Constituție, precum și de art.6 din Convenția pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, în considerarea faptului că acestea încalcă dispozițiile procesual penale ce reglementează competența organelor de urmărire penală", au decis magistrații CCR.

Citește totul despre:

#dna #ccr #procurori

Comentarii