16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăYuanul, a doua monedă în comerţul mondial, înaintea euro

Yuanul, a doua monedă în comerţul mondial, înaintea euro

Anul acesta, Yuanul a depăşit euro şi a devenit astfel a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea comerţului mondial, după dolarul american, conform unui raport al Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift), informează Bloomberg.

În luna octombrie, yuanul a avut o cotă de 8,66% din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64% în cazul euro, anunţă Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.

În ianuarie 2012 procentul era de 1,89% pentru yuan şi de 7,87% pentru euro.

Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia.

China are ca obiectiv sporirea importanţei monedei sale în comerţul mondial şi în investiţii, după ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb şi a costurilor de finanţare în a doua economie mondială.

Citeşte şi: Ponta: Linia de credit a Chinei, pentru firme private care se mişcă foarte repede

Beijing-ul a anunţat recent că va acorda investitorilor din Londra dreptul de a achiziţiona acţiuni, obligaţiuni şi instrumente de pe piaţa financiară chineză în valoare de până la 80 miliarde de yuani (8,2 miliarde de lire sterline).

Acest demers sprijină eforturile Londrei de a deveni cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului după Hong Kong.

Acordul, anunţat luna trecută într-o declaraţie comună a autorităţilor din China şi Marea Britanie, face parte din programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII).

Astfel, pentru prima dată, planul RQFII este extins în afara Hong Kong-ului, pentru a da investitorilor mai multe posibilităţi de a investi yuani şi a deţine moneda — deoarece autorităţile de la Beijing vor ca într-o zi yuanul chinezesc să devină una dintre cele mai tranzacţionate valute pe piaţa mondială.

În schimbul planului RQFII, autorităţile din Marea Britanie au început negocierile pentru a permite băncilor din China să-şi înfiinţeze subsidiare în Regatul Unit, reducând din cerinţele autorităţilor de reglementare impuse pentru extinderea instituţiilor financiare pe teritoriul britanic.

Conform acordului, Londra şi Beijingul vor permite yuanului să fie tranzacţionat direct faţă de lira sterlină, ocolind dolarul şi reducând semnificativ costurile de tranzacţionare.

Conform Blooberg, nulte state, cum ar fi Franţa, Germania, Taiwan şi Kenya, se luptă pentru a primi aprobarea autorităţilor de la Beijing în vederea tranzacţionării yuanului în afara Chinei.

 

Cele mai citite

Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut, în aprilie, cu 0,9%

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna aprilie 2024 cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 589,925 miliarde de lei,...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...

Felix Duchampt, triatlonistul român de origine franceză, merge la Jocurile Olimpice de la Paris

Preşedintele Federaţiei Române de Triatlon, Vlad Stoica, a subliniat importanţa calificării lui Felix Duchampt la Jocurile Olimpice de la Paris, exprimându-şi bucuria în ciuda...
Ultima oră
Pe aceeași temă