16 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăVom putea evita recesiunea în 2012?

Vom putea evita recesiunea în 2012?

Încă un trimestru prost, precum cel de-al treilea din 2012, va arunca România în recesiune, indică datele de ieri ale Statisticii.

 
România va avea în acest an o creştere economică nesemnificativă, existând riscurile stagnării sau chiar al recesiunii, aceasta după ce ieri Institutul Naţional de Statistică a remis un comunicat-semnal, în care se arată că în trimestrul III am înregistrat o scădere de 0,5% a PIB faţă de trimestrul precedent (în termeni reali) şi de 0,8% (ajustat sezonier) comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011. Indicatorii nefavorabili fac ca creşterea economică pe primele nouă luni să fie de doar 0,2% faţă de anul trecut, aceasta după ce aceeaşi creştere era de 0,8% după primele şase luni ale anului. Chiar dacă va fi confirmată la finele anului, o creştere de 0,2% din PIB este atât de mică încât se află în marja de eroare, în realitate putând fi vorba de recesiune.

Exporturile slabe, seceta şi criza UE explică regresul

Cifrele Statisticii duc cu gândul la faptul că economia României continuă să rămână una agrară, agricultura având rol central. Un trimestru mediocru sau prost din punct de vedere agricol, cum a fost al treilea al acestui an, raportat la un alt trimestru bun al anului precedent (2011) aruncă economia în recesiune.

În plus, exporturile au înregistrat o evoluţie negativă în trimestrul III. Acestea au avut o evoluţie negativă de 10% în luna septembrie, iar mediul de afaceri nu se aşteaptă la ce e mai bun. Potrivit avertismentelor anterioare, exporturile României sunt prea mult orientate spre UE, această piaţă primind 70% din produsele noastre. Orice evoluţie negativă pe această piaţă, îşi arată colţii în economia noastră. Cele 17 state din zona euro au intrat oficial în recesiune în al treilea trimestru al acestui an, pentru a doua oară în ultimii trei ani, conform unei estimări preliminare publicate ieri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). „Pentru a ţine sub control cheltuielile bugetare, guvernul a fost forţat să reducă cheltuielile de capital, cu implicaţii negative asupra sectorului construcţiilor şi industriei. În acelaşi timp, recolta slabă de cereale a afectat producţia agricolă”, a declarat, potrivit Agerpres, Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit, în Bucureşti. Războiul politic dintre preşedintele Traian Băsescu şi formaţiunea politică la guvernare a auncat în aer leul iar încrederea investitorilor a dispărut, într-un moment oricum critic pentru economie.

La final va fi plus sau minus?

Părerile sunt împărţite. Economistul Florin Cîţu crede că România se va găsi în recesiune în 2012, risc asupra căruia a avertizat încă din luna martie. Ionuţ Dumitru, economist-şef al unei bănci comerciale evită să dea un pronostic precis. El vede încă sustenabil un avans al PIB de 0,2-0,3% pe acest an, dar este precaut deoarece Statistica nu a publicat decât datele semnal.

Într-o analiză publicată ieri, Erste Bank (BCR) susţine că România va termina în stagnare. “Întrucât economia zonei euro a alunecat în recesiune anul acesta, economia României cel mai probabil va stagna în 2012. Am revizuit perspectiva de creştere economică pentru acest an la 0%, de la 0,7% cât anticipam anterior, deoarece au început să se materializeze riscurile”, afirmă economiştii băncii.

Există însă şi optimişti. “În trimestrul al patrulea, cheltuielile statului sunt de regulă mai mari. Cum deficitul anunţat pentru sfârşitul lui octombrie a rămas la 1,2% din PIB, înseamnă că statul are de cheltuit suplimentar în ultimele două luni o sumă mare, de circa 1% din PIB, care ar putea ajuta la o uşoară creştere a economiei”, afirmă Mihai Tânţaru, economist la ING.

Identic Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, crede că vom putea ajunge la o creştere de 1% pe tot anul, în urma unei evoluţii pozitive în ultimul trimestru. Cât de mare va trebui să fie însă această creştere, pentru a evita reîntoarcerea la recesiune? 

 

 

 

0,2%

din PIB constituie creşterea economică după 9 luni, mult mai mică decât cea de 0,8% existentă la jumătatea anului.

Cele mai citite

Tradiţii în Joia Mare. Cum vopsim ouăle cu ingrediente naturale

În Joia Mare se prepară mâncărurile care vor fi puse pe masa de Paşte şi se vopsesc ouăle. Iar în timp ce unele gospodine...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică vine cu o atenţionare pentru cei care fac cumpărături online

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică emite o avertizare importantă pentru toți cei care fac cumpărături online, subliniind că infractorii cibernetici sunt activi în special...
Ultima oră
Pe aceeași temă