În Joia Mare se prepară mâncărurile care vor fi puse pe masa de Paşte şi se vopsesc ouăle. Iar în timp ce unele gospodine folosesc vopsea din comerţ, altele apelează la coloranţi naturali, obţinuţi din ingrediente pe care oricine le are în cămară. Şi nu numai gospodinele! Şi bucătarii apelează la astfel de metode sănătoase.
Care sunt cele mai bune ouă pentru vospit
Cele mai bune ouă pentru vopsit sunt cele albe, de ţară. Pe coaja deschisă la culoare vopseaua prinde mai bine.
Potrivit tradiţiei, în Joia Mare nu doar că trebuie să încondeiem ouăle pentru Paşte, ci trebuie să pregătim toate bucatele pe care le vom pune atunci pe masă pentru că tradiţia spune că în Vinerea Mare este păcat să gătim, să înroşim ouă sau să punem ceva la copt.
Ce semnificaţie are culoarea oului roşu de Paşte
Culoarea roşie care se foloseşte la vopsitul ouălor simbolizează sângele Mântuitorului. Tradiţia spune că Maica Domnului s-a dus la crucea pe care era răstignit Iisus şi a pus la picioarele sale un coş cu ouă. De atunci, în amintirea jerfei Sale, ouăle de Paşte se vopsesc în roşu.
Ce anume colorează ouăle și cum?
- Galben: turmeric sau flori de mușețel
- Portocaliu: coji de ceapă roșie, morcovi sau flori de gălbenele
- Roșu: sfeclă roșie, ceai de nalbă sau coji de ceapă roșie
- Verde: spanac, pătrunjel sau urzici
- Albastru și violet: suc de soc, afine sau varză roșie
- Maro: ceai negru sau cafea
Cum se prepară lichidul colorant pentru vopsirea ouălor:
Cel mai bine este să folosiți un vas vechi pentru a pregăti decoctul de culoare pentru vopsirea ouălor, deoarece chiar și culorile naturale pot lăsa pete. Se prepară un decoct separat pentru fiecare culoare în care se vopsesc apoi ouăle de Paște. Măcinați toate ingredientele naturale cât mai bine posibil, astfel încât pigmenții de culoare să fie absorbiți foarte intens de apă.
Decoct colorat din legume și plante:
Pentru obținerea culorii din legume și plante, fierbeți aproximativ 500 g de material tăiat mărunt cu 2 litri de apă timp de aproximativ 40 de minute.
Decoct colorat din fructe de pădure și flori:
Se pun aproximativ 100 g de material vegetal tocat fin în 2 litri de apă și se lasă să stea câteva ore. Puteți prepara decoctul și cu o seară înainte. Apoi se fierbe decoctul colorat timp de aproximativ 1 oră.
Decoct colorat din ceai și cafea:
Pentru preparare, se fierb 50 g de ceai sau cafea în 2 litri de apă timp de aproximativ 20-30 de minute.Pentru un rezultat uniform la vopsire, ingredientele sunt ulterior eliminate din decoct. Dar puteți să le lăsați în apă, iar ouăle vor căpăta un model.
Vopsirea naturală a ouălor de Paște: pentru cât timp, cât de intens?
După ce ați preparat culorile de ouă dorite, turnați lichidul respectiv într-un borcan mare de gem sau într-o cutie de conserve. Fierbeți tari câte ouă doriți și curățați-le cu puțin oțet înainte de a le colora – în acest fel, culoarea este mai bine absorbită de coajă.
Se pun ouăle fierte tari în lichidul dorit, cât timp sunt încă calde, timp de cel puțin 30 de minute – cu cât ouăle stau mai mult timp în lichid, cu atât culoarea va fi mai intensă. Pentru a obține un rezultat frumos și uniform, vă recomandăm să întoarceți ouăle cu o lingură din când în când.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!