15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăVlasov reia asaltul asupra Registrului Comerţului

Vlasov reia asaltul asupra Registrului Comerţului

Şeful Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), controversatul Mihail Vlasov (foto), socrul ­liberalului Cristian David, susţine într-o scrisoare adresată Camerelor judeţene că a ­discutat cu decidenţi politici despre un posibil transfer al Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la instituţia pe care o conduce. O tentativă similară a avut loc şi în 2009, însă aceasta a eşuat.

După ce a ratat în 2009 în tentativa sa de preluare a Registrului Comer­ţului la CCIR – în pofida sprijinului primit de la influenţi oameni politici precum ginerele său, liberalul Cristian David, sau conservatorul Bogdan Ciucă, şeful Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), controversatul avocat ieşean Mihail ­Vlasov, îşi încearcă din nou ­norocul.

De data aceasta el se poate aştepta la sprijinul ministrului Justiţiei, instituţie în subordinea căreia se află Registrul, Mona Pivniceru, despre care se ştie că se află în relaţii apropiate cu Vlasov. Ellocuieşte într-o vilă a RAPPS plătită din banii CCIR cu aproximativ 3.000 de euro pe lună.

Vlasov reia asaltul asupra Registrului Comerţului

Acum o săptămână, Mihail Vlasov a adresat o scrisoare pre­şe­dinţilor de Camere Jude­ţene de Comerţ şi Industrie (CJCI) în care le cere acestora să renunţe la simpatii, antipatii, iubiri, ură de dragul intereselor camerelor.

Apelul la solidaritate vine în contextul în care în vară mai multe CJCI l-au acuzat pe Mihail Vlasov că a cheltuit într-un singur an  aproape 3 milioane de euro fără nicio justificare contabilă. Pentru 5 din cele 8 milioane de euro, bani aflaţi într-un fond la dispoziţia sa, Mihail Vlasov nu a putut prezenta documentele legale explicative.

Printre opozanţii lui Vlasov se numără CJCI din Craiova, Vâlcea, Arad, Sibiu, Bacău, în timp ce CJCI din Cons­tanţa, Ilfov, Bucureşti şi Vrancea îl susţin. În scrisoarea trimisă, Vlasov susţine că, în lipsa solidarităţii, „există riscul producerii unor pagube colaterale majore pentru Sistem şi care nu vor mai  putea fi reparate niciodată!“.

Care sunt însă pagubele? „Mă refer aici la Registrul Comer­ţului, activitate care a fost luată Camerelor conform deciziei Curţii Constitu­ţionale (în 2009 – n.red.)“, spune el. Unul dintre motive l-aureprezentat fost neînţelegerile din sistem, iar acum Vlasov ar dori ca ele să dispară. El mărturiseşte că „deci­den­ţii politici“ i-au solicitat expres ca, înainte de emiterea vreunei pretenţii, să facă „dovada unităţii Sistemului“. Într-un post-scriptum la scrisoare, Vlasov ameninţă cu excluderea CJCI rebele din „Sistem” şi cu înfiin­ţarea unor CJCI paralele, cu doar 5 societăţi comerciale, posibilitate pe care i-o conferă legea.

CCIR, cât de reprezentativă ?

În pofida denumirii pompoase purtate, nu este clar în ce măsură CCIR mai este reprezentativă pentru mediul de afaceri românesc. Nu se ştie nici măcar dacă din cele aproximativ 600.000 de firme din România mai sunt 1.000 membre ale CCIR.

Pe ­site-ul instituţiei nu se precizează această infor­maţie. Statutul CCIR este de ONG, instituţie autonomă a mediului de afaceri, ceea ce înseamnă că nu poate fi controlată financiar de organe de control precum Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor, Autoritatea de Achiziţii Publice, Agenţia Naţională de Integritate, Corpuri de Control, etc.

Miza disputei în jurul Registrului Comerţului este controlul unor venituri estimate la 40 de milioane de euro, obţinute de această instituţie din taxele plătite de firme cu ocazia oricăror operaţiuni referitoare la forma, adresa, acţionariatul, obligaţiile bugetare ale acestora. Banii în prezent merg la bugetul de stat, prin Ministerul Justiţiei. CCIR a fost implicată recent în mai multe scandaluri, precum închirierea unei părţi din cele 35 de hectare primite de la stat cu titlul de folosinţă gratuită, deturnarea unor fonduri UE de către directori ai CCIR.

Grosul veniturilor CCIR nu vine din taxele plătite de firmele membre, cât din închirierea modulelor expoziţio­nale la Romexpo sau din taxele percepute firmelor ce se prezintă pentru arbitrarea unor dispute la Curtea de Arbitraj de pe lângă CCIR.

Vanda Anamaria Vlasov, una dintre fiicele şefului CCIR, este arbitru al Comisiei. Solicitată prin email conducerea Ministerului Justiţiei nu a răspuns ieri dacă susţine sau nu cedarea Registrului Comerţului către CCIR. Şefii Camerei nu au ­răspuns nici eiîntrebării dacă îşi asumă sau nu scrisoarea ­trimisă. 

Oamenii de afaceri: O tâmpenie

„La 11 ani după ce s-a reuşit uniformizarea sistemului ­(salarizare, proceduri – n.r.), Registrul Comerţului nu trebuie să se întoarcă înapoi, nu poate fi înglobat în interiorul ­Camerelor. E o tâmpenie ce va avea ­repercusiuni asupra mediului de afaceri. Acum, sistemul cameral a ajuns slab, căci aşa s-a dorit“, Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Cele mai citite

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...
Ultima oră
Pe aceeași temă