17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăVacanta de iarna, mai ieftina cu 20% in acest an

Vacanta de iarna, mai ieftina cu 20% in acest an

» Operatorii din turism au taiat intre 10 si 20% din pretul vacantelor in acest an. Cu toate acestea, clientii se lasa inca asteptati.

Romanii vor scoate in acest an mai putini bani din buzunar pentru a pleca in vacanta de iarna. Operatorii din turism au operat, in medie, taieri ale tarifelor cu 10-20% in acest an, pe fondul scaderii dramatice a cererii, generata de criza financiara. Spre exemplu, daca anul trecut un sejur de sapte zile la un hotel de cinci stele in Dubai, cu transportul si masa de Revelion incluse, costa 1.500 euro, in acest an acelasi sejur costa 995 euro, ne-a declarat Mircea Vladu, managerul Prestige Tour, precizand ca in cazul hotelurilor de cinci stele  reducerea tarifelor a fost mai consistenta, de circa 30%. Aceeasi vacanta in Republica Dominicana costa anul trecut 2.500 euro, iar acum costa 1.900 de euro. "Acesta este primul an cand nu exista nici o crestere pe nici o destinatie. Din contra, in acest an putem vorbi de scaderi ale tarifelor", a precizat Mircea Vladu.

 

Acesta spune ca si in cazul hotelurilor de doua si trei stele au fost operate reduceri ale tarifelor, insa la un nivel mai mic. "In acest an am operat scaderi ale tarifelor cuprinse intre 10 si 20%", confirma si Roxana Balcescu, managerul agentiei CMB Travel. In opinia acesteia, chiar daca  tarifele au  mai scazut, acestea se mentin inca ridicate raportat la forta financiara a romanilor. "Un nivel  al tarifelor mai mic cu 15-20% in acest an fata de anul anterior este nerelevant pentru puterea financiara actuala a romanilor. Nu consider ca anul acesta va exista un boom al vanzarilor, intrucat criza isi spune cuvantul", a explicat Roxana Balcescu. Si in cazul destinatiilor interne hotelierii au redus in acest an tarifele, in medie, cu pana la 10-20% fata de anul anterior, insa gradul de ocupare se mentine inca redus.

 

Reprezentanta CMB Travel a dat ca exemplu hotelurile  Sportul si Bradul din Poiana Brasov, clasificate la trei stele, unde  tarifele au scazut cu 10% comparativ cu anul trecut. La aceasta se aplica si reducerile pentru rezervari timpurii de 20%, rezultand o micsorare totala a tarifului de 30% fata de anul trecut. Chiar si asa, "cererea este totusi mica in comparatie cu anul trecut, aparent sunt cereri, dar de fapt vanzarile sunt aproape zero", mai spune Balcescu.
Cu toate ca tarifele au scazut, reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania  (ANAT) sustin ca anul acesta numarul romanilor care vor pleca in vacanta de iarna in strainatate este mai mic cu circa 10%. "Daca pentru acest an estimam o scadere de 10% a numarului turistilor care vor petrece vacanta de iarna in afara tarii, in schimb, pe segmentul vacantelor de lux, cererea este in crestere", ne-a declarat Traian Badulescu, consilier media al ANAT. Acesta a adaugat ca in cazul pensiunilor rurale reducerile de tarife s-au situat la un nivel  de 20%.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă