21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn nou val de procese cu băncile

Un nou val de procese cu băncile

Bancherii trebuie să se aştepte la un nou val de reclamaţii din partea clienţilor care încă plătesc dobânzi şi comisioane abuzive, relatează Digi24.

Protecţia Consumatorilor a eliminat o regulă internă mai veche, prin care nu mai primea astfel de sesizări.

Plângerile pe care inspectorii le vor considera justificate vor fi trimise mai departe, instanţelor.

Clauzele abuzive au continuat să existe în unele contracte de credit ale românilor, deşi ar fi trebuit să fie eliminate încă din perioada 2010-2011, potrivit legii.

 „Trebuia ca până la 21 septembrie 2010 toată lumea să-şi modifice condiţiile din contractele de credite, dacă au rămas unele dispute, asta e o problemă pe care numai justiţia poate să o rezolve. Cine are clauze abuzive trebuie să suporte consecinţele”, a spus preşedintele ARB, Radu Gheţea.

Printr-un ordin intern din anul 2013, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a decis să verifice doar reclamaţiile făcute până la termenul prevăzut de lege pentru modificarea tuturor contractelor. Acum, ordinul a fost anulat. 

„Cu siguranță vor veni foarte multe reclamații pe clauze abuzive. Dacă există suspiciunea de clauze abuzive, doar instanța de judecată poate spune dacă e clauză abuzivă sau nu”, a spus preşedintele ANPC, Marius Dunca.

Avocaţii spun că, anul acesta, ar putea fi depuse mii de plângeri la ANPC împotriva băncilor, mai ales din partea celor care au probleme cu plata ratelor. 

Cele mai citite

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...
Ultima oră
Pe aceeași temă