16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn avocat care n-a vrut să denunțe magistrați a stat în...

Un avocat care n-a vrut să denunțe magistrați a stat în pușcărie doi ani

Un avocat din Baroul București a avut neșansa să intre în atenția DNA. Nu pentru că ar fi apărat clienți trimiși în judecată de procurorii DNA, ci pentru că ar fi refuzat să colaboreze cu Direcția Națională Anticorupție.

Ceyhun Cengizler are 55 de ani, este născut în Turcia și are dublă cetățenie: turcă și română. Trăiește în România din anul 1990, a făcut Facultatea de Drept la București, s-a căsătorit cu o româncă și au împreună doi copii.

Avocatul româno-turc n-a avut probleme în noua lui patrie, România, până la începutul anului 2014. Ceyhun Cengizler își amintește momentul cu precizie maximă: „La 15 ianuarie 2014 am fost reținut. La ora 14.30 m-am trezit la ușă, aici, la birou, cu doi polițiști, în civil, de la DNA“. Cei doi polițiști i-au spus că au un „mandat de aducere“ în cadrul unui dosar deschis în anul 2013, pentru o infracțiune pe care avocatul ar fi comis-o în anul 2012. Polițiștii l-au condus pe avocat la sediul DNA, la procuroarea M.L.C. (ieșită la pensie în anul 2017).

Procuroarea i-a indicat avocatului numele a doi cetățeni turci din România și l-a întrebat dacă îi cunoaște, iar avocatul a confirmat, explicând că i-au fost clienți. L-a mai întrebat și despre doi procurori de la Parchetul Tribunalului București. Avocatul a spus că la ei au fost dosarele clienților săi. „M-a întrebat dacă le-am dat procurorilor ceva. I-am răspuns că nu.“

 

„Judecătorul avea deja pregătit mandatul de arestare“

Anchetatoarea a fost însă sceptică. „M-a reținut 24 de ore sub acuzația de trafic de influență în două acte materiale. M-a trimis la Arestul Central, iar a doua zi m-au dus la Curtea de Apel București, la judecătorul A.V.P. (implicat în dosare controversate, demisionat din magistratură în anul 2016).

Despre acest judecător, avocatul spune că „un sfert de oră m-a ascultat de parcă dormea. Mandatul de arestare pe 29 de zile îl avea deja pregătit“. 

Așa se face că, pe 16 ianuarie, avocatul a fost trimis în arestul Secției 6 Poliție, iar toți cei șase martori din dosarul lui au fost audiați în următoarele 11 zile, adică în timp-record. Primul termen al procesului a avut loc pe 4 februarie.

Ceyhun Cengizler spune că în cazul lui au fost doi denunțători, ambii fiind deja condamnați în momentul în care l-au denunțat și ambii fiind convinși de DNA să-l reclame, în schimbul reducerii pedepselor.

Se pare că denunțătorii ar fi avut la ei aparatură de înregistrare ambientală și ar fi purtat cu avocatul discuții în limba turcă, în care ar fi urmărit să-l convingă pe acesta să facă afirmații compromițătoare, care să poată fi folosite ulterior împotriva lui. Avocatul spune că la dosar ar exista transcrierea în limba română a unor asemenea discuții, dar nu a avut acces la înregistrările originale, în format audio. Ceyhun Cengizler este și traducător autorizat de Ministerul Justiției și ar fi dorit să verifice personal acuratețea traducerii și a transcrierii, dar nu i s-a oferit această șansă.

„După cum a fost întocmit dosarul am înțeles că n-am nicio scăpare. Am cerut procedură simplificată. La 5 februarie am fost condamnat la 3 ani de închisoare. Am recunoscut faptele doar ca să nu-mi dea mai mulți ani“, susține acum avocatul.

 

46 de deținuți într-un dormitor cu mucegai

După pronunțarea sentinței, a făcut efectiv doar doi ani de închisoare, fără nicio zi de permisie, la Rahova, Jilava și Găești, și a fost pus în libertate pe data de 19 ianuarie 2016, de la Penitenciarul Găești.

Baroul București l-a exclus din rândurile sale, dar Ceyhun Cengizler a dat baroul în judecată și și-a redobândit, pe această cale, calitatea de avocat.

„La Jilava eram 46 de deținuți în aceeași cameră, pe trei etaje. Ferestrele erau de lemn, cu rame mucegăite. Am auzit că după aceea au pus termopan.“

La Secția a II-a din Penitenciarul Jilava, printre deținuți erau și zece musulmani. Unul dintre ei era bucătar și putea găti mâncare musulmană, dar trebuia să aibă din ce să facă. Așa se face că deținuții musulmani primeau mâncare la pachet, de acasă, de două ori pe lună. „Gardienii se purtau bine, n-am avut probleme cu ei“, spune avocatul turco-român. 

 

„Nu voiau să mă rețină, voiau să-i dau în gât“

De ce ar fi insistat anchetatorii să-l trimită la pușcărie pe un avocat care era – potrivit afirmațiilor sale – nevinovat? Ceyhun Cengizler susține că procuroarea de la DNA a încercat să-l convingă să facă denunțuri: „Mi-a cerut să denunț câțiva magistrați din București – câțiva judecători și un procuror. Dar dacă n-am făcut nimic cu ei, de ce să-i denunț? Cred că, de fapt, nu voiau să mă închidă, nici măcar să mă rețină, doar să-i dau în gât“. Există, așadar, un război în interiorul Justiției române? „Da, între DNA și judecători, între DNA și alte parchete“, confirmă avocatul.

Dar cine va câștiga războiul? „Sperăm să câștige democrația, dar nu cred. Cel puțin în următorii 10-15 ani nu cred că se va reuși.“  

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă