18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024

Turismul, 5,8% din PIB

» Cifra de afaceri a industriei turismului va urca la 3,6 miliarde dolari in 2008, spune WTTC.

» Romania e plasata pe locul 10 in lume in topul ritmului anual de crestere a industriei turismului.

» In acest an, 5% din exportul Romaniei va veni din turism.

In 2008, afacerile din turism vor urca la 9,1 miliarde lei (3,6 miliarde dolari), suma ce reprezinta 2,2% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei. Peste zece ani insa, contributia industriei turistice va urca la 3% din PIB, iar afacerile se vor tripla, potrivit ultimului raport privind industria mondiala a ospitalitatii, realizat de World Travel and Tourism Council (WTTC). Influenta indirecta a industriei turismului romanesc asupra economiei va fi, insa, mai mare si a fost estimata la 23,5 miliarde lei (9,35 miliarde dolari) in acest an, suma ce reprezinta 5,8% din PIB. In urmatorii zece ani, contributia indirecta a turismului, estimata de WTTC, va ajunge la 7% din PIB-ul Romaniei.

 

Pentru a ajunge aici, Romania va avea un ritm anual de crestere a industriei turistice de 6,7% in urmatorii zece ani si se va plasa pe locul 10 in lume in topul vitezei de crestere, inaintea Cehiei, Bulgariei si Greciei, spune WTTC. Cu incasari directe estimate in acest an la 1,4 miliarde dolari, industria turistica a Bulgariei va contribui direct la formarea a 3,1% din PIB. WTTC prognozeaza pentru urmatorii zece ani o usoara reducere a ponderii in economia Bulgariei a afacerilor generate direct si indirect din turism, care in 2018 va reprezenta 11,3% din PIB. In acest an, estimarile WTTC arata ca turismul va genera 5% din exporturile Romaniei, cu incasari de la vizitatorii straini in valoare de 3,6 miliarde dolari, suma ce se va tripla in urmatorii zece ani, cand exporturile directe turistice vor urca la 10,6 miliarde dolari.
"Piata creste exponential de la an la an, motiv pentru care am realizat investitii pentru extinderea activitatii. Anul trecut am investit pentru implementarea unui sistem online de rezervare a vacantelor, ceea ce ne-a adus o crestere cu 40% a rezervarilor din partea partenerilor din tara", a declarat Cristina Irimia, directorul de marketing al companiei J’Info Tours.

Romania, locul 58
Romania se situeaza pe locul 58 in lume dupa marimea absoluta a industriei turismului si calatoriilor si se claseaza pe locul 149 din 176 de tari, dupa criteriul contributiei efective a turismului la economia nationala. Din punct de vedere al perspectivelor de crestere a industriei turismului si calatoriilor, Romania ocupa locul 6 din cele 176 de tari incluse in raport. Turismul de afaceri va creste de la 1,9 miliarde lei in anul 2008 la 4,2 miliarde lei la nivelul anului 2018.
"Piata serviciilor turistice de business din Romania a inregistrat in 2007 o valoare de circa 200 milioane euro, in momentul de fata existand doar cinci-sapte agentii de turism care ofera servicii exclusiv pe acest segment", potrivit directorului general al companiei Alto Tours, Florin Tancu.
"Expansiunea industriei turismului va continua si in anul 2008, desi deteriorarea situatiei financiare la nivel mondial va incetini ritmul de crestere a afacerilor si fortei de munca ocupate din domeniu, la nivel mondial", a apreciat Jean-Claude Baumgarten, presedinte WTTC.

» Investitii de 6,9 miliarde lei in 2008

In 2008, turismul va atrage 7,3% din totalul investitiilor de capital din Romania, totalizand 6,9 miliarde lei (2,7 miliarde dolari), nivelul acestora urmand aproape sa se tripleze in urmatorii zece ani. Raportul de forte intre investitiile in turism si cele in alte domenii ale economiei este apropiat de cel al Uniunii Europene, unde investitiile industriei turismului reprezinta 8,9% din total. Nume precum Kempinsky, Hyatt, Sheraton sau Four Seasons au anuntat ca sunt interesate de piata romaneasca de profil, acestea alaturandu-se numelor mari din industrie deja prezente in Romania, ca Marriott, Intercontinental, Hilton, Ramada, Accor etc.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă