Doar puţin peste 10% din pagubele economice provocate de cutremurul din Japonia vor fi suportate de companiile de asigurare, arată o prezentare a Guy Carpenter, unul dintre liderii mondiali ai brokerilor de reasigurare. Cu toate acestea, valoarea imensă a pagubelor produse de cutremur, de cel puţin zece ori mai mare decât a daunelor provocate de orice alt eveniment similar din istoria recentă, a determinat companiile de asigurare şi reasigurare să îşi modifice strategiile pentru viitor, apreciază specialiştii Guy Carpenter.
Pierderile suferite de economia Japoniei se ridică la 300 de miliarde de dolari, asigurătorii au de plătit aproximativ 35 de miliarde de dolari în timp ce companiile de reasigurare vor plăti circa 15 miliarde de dolari adică 90% suma bugetată pentru calamităţi în Japonia sau 10% din bugetele globale. „Aceste costuri se vor adăuga unor despăgubiri de circa 20 de miliarde de dolari plătite în ultimele şase luni în urma unor alte catastrofe naturale, epuizând bugetele alocate dezastrelor de acest fel,” a declarat David Flandro, director la Guy Carpenter.
Se scumpesc asigurările
Deficitul de capital la nivelul sectorului ar putea afecta preţurile pentru toate categoriile de reasigurări, nu doar în cazul celor pentru catastrofe, primele dovezi referitoare la majorări urmând să apară la reînnoirea anuală a poliţelor, în iunie şi iulie.Exist însă şi brokeri care consideră că astfel de evenimente, chiar dacă provoacă unele pierderi, nu vor duce la scumpirea poliţelor. „Da, va fi un impact, dar nu unul care să ducă la preţuri mai mari. Sunt convins de acest lucru”, a declarat Al Tobin, director la divizia de soluţii pentru risc a companiei Aon. Între asigurători cei mai expuşi la piaţa japoneză, pe lângă ACE, sunt companiile Aflac, AIG, MetLife, MunichRe şi SwissRe.
Efecte asupra României
Efectele seismului din Japonia se vor simţi, indirect, şi pe piaţa asigurărilor din România. Preţul poliţelor pentru bunuri şi clădiri ar putea creşte cu până la 20% în următoarea perioadă, apreciază mai mulţi specialişti. „Piaţa asigurărilor din Japonia este una dintre primele trei în privinţa valorii şi toţi reasigurătorii sunt prezenţi acolo. De regulă, un eveniment precum seismul din Japonia are ca efect creşterea cotaţiilor la primele de reasigurare la nivel internaţional. La rândul lor, asigurătorii români vor fi nevoiţi să majoreze tarifele la poliţele property dacă reasigurătorii scumpesc contractile”, explică Mihnea Tobescu, director general al Chartis România.
El a adăugat că, pe termen scurt, poliţele emise de asigurătorii români pentru bunuri şi clădiri nu se vor scumpi pentru că aceştia au deja contracte de reasigurare încheiate la un anumit cost. „Negocierile prinvind contractele de reasigurare încep în toamnă. Cel mai probabil, s-a putea să asistăm la o majorare a cotaţiilor de primă în 2012. Nu pot să avansez un procentaj pentru că totul depinde de cât de mult vor fi afectaţi reasigurătorii de cutremurul din Japonia, de sumele pe care vor fi nevoiţi să le achite drept despăgubiri”, a spus Tobescu.
Cele mai scumpe cutremure
Ţara Anul Magnitudine Cost
Japonia 2011 9,4 300 mld USD
SUA 1994 6,7 22,5 mld USD
Noua Zeelanda 2010 6,3 10 mld USD
Chile 2010 8,8 8 mld USD
Noua Zeelanda 2010 7,1 5 mld USD
Japonia 1995 6,8 4,5 mld USD