2.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSumele refuzate la plată cresc fiindcă statul este rău platnic

Sumele refuzate la plată cresc fiindcă statul este rău platnic

Tot mai multe bilete la ordin și cecuri emise de firme au fost refuzate la plată. Experții, dar și mediul de afaceri arată către stat care a blocat investițiile, iar datoriile le achită cu întârziere.

Valoarea sumelor refuzate la plată de bănci a crescut în septembrie cu aproape 15% faţă de luna anterioară, ajungând la 648,4 milioane de lei, conform datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plăţi din Banca Naţională a României. Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plată a provenit din plăţile cu bilete la ordin, care au însumat aproape 693 de milioane de lei, în creştere cu 15%, de la 542 de milioane de lei în august. În timp ce avocații trag un semnal de alarmă arătând că lipsa investițiilor publice este una dintre cauze, iar rezultatul este împingerea în insolvență a unui număr mare de IMM-uri, care au puține șanse de redresare, mediul de afaceri arată către stat care este un rău platnic.

„Creșterea numărului de bilete la ordin și cecuri refuzate la plată este cauzată de incapacitatea emitenților, în special din rândul firmelor mici și mijlocii, de a-și achita datoriile la termen, pe fondul unui lanț de întârzieri la plată sau neplata din partea clienților, a restrângerii accesului la creditul bancar și reducerii numărului de proiecte mari de investiții”, susține Elena Iacob, avocat colaborator coordonator Zamfirescu Racoți&Partners. 

Aceasta arată că, în condițiile în care s-au redus semnificativ atât investițiile private, cât și finanțarea de către stat a proiectelor de infrastructură, care implicau un număr considerabil de subcontractori, executanți și diverși furnizori, s-au creat premisele unui blocaj de plăți în lanț.

“Cea mai afectată categorie este cea a firmelor mici și mijlocii, putând asista în perioada următoare la intrarea în insolvență a unui număr crescut de astfel de firme, cu șanse minime de redresare în absența revigorării investițiilor și deblocării plăților la nivelul întregii economii”, afirmă reprezentanta casei de avocatură.

Statul, cel mai mare perturbator în economie

Pe de altă parte, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) este de părere că cele mai multe probleme sunt create de companiile de stat care sunt rău platnice. “Statul este cel mai mare perturbator în economie. Semnează contracte, stabilește termene și nu plătește la timp.

Firmele la rândul lor se bazează pe banii care îi au de încasat și emit bilete la ordin care, ulterior, se dovedesc că nu au acoperire. Este un lanț al slăbiciunilor. Însă, tu ca societate comercială dacă nu respecți vreun termen în contractul cu companiile de stat ești imediat penalizat”, explică Ionescu. Acesta susține că o analiză a BNR sau a Asociației Române a Băncilor privind incidențele de plăți cauzate de companiile de stat ar conduce la concluzii importante.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă