18.7 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul reia vanzarea Avioane Craiova

Statul reia vanzarea Avioane Craiova

» AVAS intrerupe negocierile cu cehii de la Aero Vodochody deoarece nu le accepta pretentiile.
 
» Angajatii fabricii asteapta in ajutor un nou contract cu MApN, in valoare de 10 milioane euro, pentru doua sau trei avioane IAR 99 soim.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ieri ca a intrerupt negocierile cu cehii de la Aero Vodochody pentru vanzarea pachetului majoritar de 80,9% din actiunile Avioane SA Craiova, pe motiv ca investitorii au pus conditii inacceptabile pentru statul roman. In aceste conditii, procesul de privatizare a Avioane SA va fi reluat. "AVAS va relua de urgenta procesul de privatizare, prin publicarea unei noi oferte de vanzare a pachetului de 80,9% din actiuni. Decizia a fost luata ca urmare a expirarii termenului de valabilitate a ofertei, fara ca Aero Vodochody sa fi acceptat clauzele contractuale propuse de AVAS", se arata in comunicatul institutiei. Potrivit AVAS, Aero Vodochody dorea garantarea de catre statul roman ca intre data semnarii contractului si data transferului de proprietate Avioane SA nu va intra in faliment. De asemenea, investitorii voiau ca tot AVAS sa faca in perioada amintita restructurari in cadrul societatii prin disponibilizari colective de personal. Nu in ultimul rand, cehii mai voiau sa primeasca din partea statului despagubiri pentru ceea ce vor gasi in societate, care sa mearga pana la 50% din pretul oferit pe fabrica. Totodata, AVAS sustine ca toate informatiile despre starea societatii, precum si contractul de vanzare-cumparare au fost parte a caietului de sarcini si au fost cunoscute si acceptate de ofertant inca de la inscrierea in cursa pentru privatizare. "Ultima prelungire a termenului de valabilitate a anuntului de privatizare s-a datorat celor de la Aero Vodochody, carora le-am explicat ca cerintele lor incalca legislatia romaneasca, armonizata cu cea europeana. Legea romaneasca referitoare la protectia societatilor supuse privatizarii impotriva falimentului a fost abrogata in momentul aderarii la UE", a spus Adriana Tran, reprezentantul AVAS.

Sindicalistii, intre usurare si griji
Sindicalistii de la Avioane Craiova sustin si ei ca cerintele investitorilor cehi nu respectau legea. "Era foarte clar ca statul roman nu doreste sa falimenteze societatea din moment ce o scosese la privatizare si semna un contract, dar nu putea sa garanteze acest lucru pe hartie, pentru ca era ilegal. Cehii nu trebuia sa faca asemenea solicitari", spune liderul sindical Victor Peta. Pe de alta parte, unii salariati respira usurati: Aero Vodochody era nemultumita de numarul mare de personal TESA si voia sa concedieze 180 din cei 680 de angajati. In acest moment, speranta lor se leaga tot de MApN, care se pare ca a promis un nou contract pentru avioanele IAR 99 soim.

"Speram ca MApN sa incheie cat mai repede contractul pentru cele doua-trei avioane IAR '99 soim, in valoare de 10 milioane de euro, care s-a promis. stiu ca poarta negocieri in acest sens", a dezvaluit Victor Peta. Acesta mai sustine ca din cauza situatiei incerte a fabricii unii parteneri de afaceri au refuzat sa incheie contracte cu producatorul craiovean de avioane. Pe de alta parte, se pare ca drepturile de proprietate intelectuala pentru avioanele IAR si IAR 99 au provocat un mic scandal.

Institutul National pentru Cercetari Aerospatiale (INCAS) Bucuresti sustine ca detine patentele pentru cele doua modele si a dat fabrica in judecata. Dupa ce cazul a fost mediatizat, cehii au inceput sa puna intrebari. AVAS sustine ca i-a informat pe cehi cu privire la toate litigiile, insa este posibil ca procesul cu INCAS sa fi fost omis, el fiind de data recenta.
Retragerea cehilor lasa spatiu de manevra companiilor implicate in lupta pentru furnizarea celor 48 de avioane multirol pentru MApN. Pana acum, doar Alenia Aeronautica (participant la proiectul Eurofighter) si SAAB-Suedia (contructori ai JAS 39 Gripen) au promis ca pot lua la pachet Avioane Craiova in contul contractului de 4,5 miliarde de euro acordat de statul roman.

Cele mai citite

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

Șoșoacă a leșinat după ce ar fi înghițit un jandarm de la brută(rie) care i-a căzut greu

Ilustrație: Marian Avramescu Serviciul de Ambulanță și SMURD au fost apelate să intervină, după ce senatoarea cu potențial de europarlamentar și cu SOS, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă