12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul poate injecta 100-300 milioane lei lunar in firmele sale

Statul poate injecta 100-300 milioane lei lunar in firmele sale

» AVAS va imprumuta, va acorda garantii si va esalona datoriile firmelor unde este actionar.

» Banii se dau cu program de restructurare severa, care poate propune chiar schimbarea profilului de activitate.

Companiile in care statul este actionar majoritar ar putea beneficia de credite si de esalonarea datoriilor pe o perioada de cinci ani cu conditia prezentarii catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor (AVAS) a unui program de restructurare a activitatii.
Potrivit unei reglementari aprobate saptamana trecuta de Guvern, AVAS va acorda imprumuturi companiilor unde detine actiuni, va garanta contractarea de credite de catre acestea. Masura este menita sa limiteze efectele crizei economice asupra firmelor cu probleme de lichiditate. Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, ne-a declarat ca prin acest program s-ar putea injecta lunar, in companiile cu probleme, intre 100 si 300 milioane de lei, bani care vor veni din incasarile autoritatii.

Pentru a se califica la obtinerea finantarilor, companiile vor alcatui un program de restructurare atat a activitatii, cat si a personalului. AVAS va accepta inclusiv propuneri bine fundamentate, de schimbare a profilului companiei, spune Atanasiu. "Vom monitoriza tot timpul programul, exact cum facem la instituirea administrarii speciale, singura deosebire este aceea ca in acel caz firmele nu pot primi bani", a admis seful AVAS.
Atanasiu spune ca primele companii care vor beneficia de finantare vor fi Oltchim Ramnicu Valcea si Celrom Turnu Severin. "Primele companii care au apelat deja la noi sunt Oltchim si Celrom, insa nu exclud sa primim mult mai multe cereri pe masura ce se simt efectele crizei."  

Seful AVAS admite ca finantarile vor fi accesate de firmele in care statul este actionar majoritar. "Daca apeleaza la ajutor companii unde nu suntem actionari majoritari, vom discuta cu actionarii, in AGA, si vom putea finanta proportional cu participarea noastra la capital", a explicat Atanasiu. "Trebuia schimbata legea care interzicea statului sa injecteze bani in firmele unde este actionar, de o maniera care sa respecte reglementarile europene, altfel riscam o situatie catastrofala. In perspectiva extinderii efectelor crizei financiare, alternativa pe care o aveau companiile statului ar fi fost privatizarea rapida, indiferent de conditii, varianta care cade pentru ca nu mai exista cumparatori", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Pogonaru recomanda insa ca programul sa fie atent urmarit si sa presupuna chiar schimbarea managerilor in cazul in care performantele promise nu sunt realizate.

Dubla coordonare
Creditele vor fi acordate sau garantate cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu cele acordate catre "societati sanatoase" si in special cu rata de referinta adoptata de CE. La cererea justificata a companiilor, AVAS si Ministerul Economiei si Finantelor pot acorda inlesniri la plata constand in esalonari pe o perioada de maximum cinci ani, ca ajutor pentru restructurare, pentru obligatiile fiscale restante, cat si pentru creantele fiscale/comerciale/  bancare preluate spre valorificare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă