12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul blocheaza financiar firmele, in loc sa le stimuleze

Statul blocheaza financiar firmele, in loc sa le stimuleze

» Mediul de afaceri este anesteziat, in prezent, din cauza blocajului financiar generat de stat.

» Guvernul a aprobat un act normativ care obliga firmele ce fac afaceri cu statul sa vireze datoriile catre subcontractori.

O data cu accentuarea crizei pe plan intern, blocajul financiar din economie a atins cote alarmante, intr-o buna masura, din cauza statului, desi acesta ar fi trebuit sa sprijine firmele. "Blocajul financiar este in crestere, intr-o buna masura din cauza statului. Lucrarile sunt platite cu intarziere, TVA se ramburseaza cu intarziere si, in plus, Ministerul de Finante absoarbe toate lichiditatile din piata. In contextul crizei, blocarea de catre stat a 500 milioane euro, care reprezinta TVA restant catre firme, are efecte grave asupra economiei", spune expertul in fiscalitate Gabriel Biris.
Acesta sustine ca statul ar fi trebuit sa dea drumul mai serios la investitii, pentru a suplini, intr-o anumita masura, caderea cererii pe segmentul firmelor private. De asemenea, in domeniul fiscal nu s-a facut nimic, sustine Biris. "Sarcina fiscala nu s-a redus, din contra, au crescut CAS-urile. Nu s-a facut nimic nici pentru aducerea in sfera fiscalizarii a cat mai multor venituri. In continuare exista multe salarii mari nedeclarate, iar pentru impozitarea celor care castiga din speculatii imobiliare nu s-a facut nimic. Recent am aflat ca economia subterana reprezinta peste 30% din PIB. Toate acestea se vad la nivelul veniturilor bugetare", explica Biris.

Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Iulian Groposila, apreciaza ca mediul de afaceri este anesteziat in prezent, in primul rand, din cauza blocajului financiar generat de stat, iar in al doilea rand, din cauza unui blocaj psihologic care se inregistreaza in zona investitorilor.
"Mediul de afaceri este anesteziat in aceasta perioada, in primul rand, din cauza blocajului financiar din partea statului, care a generat efecte teribile in activitatea firmelor. Sunt reactii in lant, s-a intrat intr-un cerc vicios al platii facturilor, am intalnit investitori care au amanat platile, desi ar fi avut banii necesari achitarii facturilor. In ultimele patru luni a aparut o atitudine precauta din partea firmelor, care sunt in expectativa ori de cate ori au de efectuat o plata", ne-a declarat Groposila.

Acesta considera ca declinul economic este cauzat si de lipsa de masuri eficiente din partea statului. "Din pacate, anul acesta este unul ratat din punct de vedere economic. Asa cum am previzionat si la inceputul anului, inregistram regres economic, iar statul nu a impulsionat cu nimc mediul de afaceri. Multe cauze ale declinului economic puteau fi surmontate daca s-ar fi luat masuri eficiente la nivel guvernamental si daca ar fi tinut cont de propunerile mediului de afaceri", a conchis reprezentantul CNIPMMR.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă