22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatistica a înşelat visele premierului. Îl lasă fără un miliard de lei...

Statistica a înşelat visele premierului. Îl lasă fără un miliard de lei în buget

Aflat la începutul unui an în care va avea de făcut faţă câtorva dificultăţi majore, precum vârful serviciului de plată a datoriei către FMI, micşorarea deficitului bugetar cu 0,4% din PIB (de la 2,2% la 1,8% din PIB în 2013, găsirea resurselor necesare continuării unor importante lucrări de investiţii publice), premierul Victor Ponta pare că nu ştie cum a împărţi sărăcia, căutând ţapi ispăşitori. Şeful Institului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, a intrat zilele trecute sub tirul premierului Ponta care îl consideră vinovat de o inducere în eroare în privinţa rezultatelor economice ale României.
Inainte de Crăciun, Statistica a arătat Guvernului ultimele date referitoare la PIB pe 2011, acestea arătând un PIB cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mic faţă de estimarea iniţială. Astfel, datele finale pentru PIB 2011 indică o cifră de 557 miliarde de lei, faţă de 578 miliarde estimat anterior. Ca urmare premierul se vede nevoit să taie din cheltuielile bugetare pe 2013, cu aproximativ un miliarde de lei.

 

Conspiraţie? Îl greşeau în plus, acum l-au greşit în minus

“Ne-am trezit acum, la început de an, că Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză au greşit şi după ce în 2003, 2004 până în 2010 au greşit de fiecare dată pe plus, adică calculau un PIB şi după aia era un pic mai mare, în 2011 l-au greşit pe minus. Nu am probe să cred că este vorba de o intenţie, dar e o greşeală gravă. Anul ăsta, ca să ne înscriem în ţinta de deficit, mai trebuie să tăiem un miliard lei, dintr-o greşeală de calculat. De unde, de la sănătate, educaţie, armată, poliţie ?”, a spus Ponta vineri după şedinţa de Guvern.

Statistica: nu suntem vinovaţi

Contactaţi de Mediafax, oficialii INS au recunoscut diferenţele între cifre, menţionând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB.
Ei au arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011, prezentate Guvernului înainte de Crãciun, indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială. Astfel, datele finale pentru PIB indică o cifră de 557 miliarde de lei, faţă de 578 miliarde estimat anterior.
În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul la bugetul pentru 2011 şi anunţată de Comisia Naţională de Prognoză. Datele finale anunţate de INS sunt însă cu 10 miliarde de lei peste cea mai optimistă prognoză a CNP din 2011.

Diferenţe între date estimate, semifinale şi finale au existat (pe baza bilanţurilor de la firme) în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au adăugat reprezentanţii INS.
Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanţurile firmelor, a rezultat că în 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare faţă de 2010, cu câteva puncte procentuale. Reprezentanţii INS au adăugat că până la obţinerea datelor finale instituţia nu putea utiliza decât ponderea consumului intermediar din 2010.
De asemenea, reprezentanţii INS au spus că nu puteau anticipa aceste diferenţe.
Bugetul pe 2013 va fi discutat cu delegaţia FMI ce va sosi în România în data de 15 ianuarie, urmând să ajungă în dezbaterea Parlamentului la 21 ianuarie.

Trei cuie ale bugetului 2013

-Deficit de cel mult 2% ce va duce la diminuarea drastică a investiţiilor statului
-Plata datoriilor făcute la FMI, 2013 fiind anul în care acestea sunt cele mai mari
-Reducerea liniilor de credit acordate firmelor de către bănci, în marea lor majoritate cu acţionariat străin

Zaharescu: Bugetul e secret


„În timpul şedinţei de Guvern, premierul României a cerut ca subiectul legat de discuţia pe marginea bugetului (de stat pe 2013, n.r.) să treacă la documente clasificate”, Andrei Zaharescu, purtător cuvânt al Guvernului


Ponta: Bugetul nu e secret

“Bugetul nu e la secret. Ştiţi că la finalul şedinţei sunt documente trecute la confidenţial (…) „Secret a fost documentul de strategie de negociere cu FMI şi câteva decizii dureroase pe care trebuie să le luăm. Tăiem de aici sau de dincolo. Ceva legat de taxe. Ceva legat de venituri suplimentare la buget”, Victor Ponta, premier.

Impozit pe scaunul de restaurant

Premierul Victor Ponta a discutat cu ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, despre ideea introducerii unui impozit forfetar în domeniul serviciilor. “Am discutat astăzi cu doamna Grapini apropos de ideea de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii, pentru că acum practic nu încasăm nimic. Cred că şi pentru hotelieri, cei care au restaurante cei mai mulţi dintre ei, ideea de a plăti un impozit forfetar, să ştie că au scăpat şi cu asta-basta… “, a spus Ponta vineri seara la Antena 3. În octombrie 2010, Guvernul Boc a decis să renunţe la impozitul minim aplicat companiilor şi a analizat varianta introducerii unui impozit forfetar, dar a renunţat la idee invocând dificultăţile care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem, orientându-se spre revenirea la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.

Cele mai citite

Cazurile AEGEK și SIVECO, aproape să îngroape ministerul lui Adrian Câciu! Guvernul scoate de la saltea 300 de milioane de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu, se confruntă cu posibilitatea un blocaj financiar semnificativ din cauza unei serii de sentințe...

Infecție cu norovirus: ce este, simptome, tratament

Infecția cu norovirus este una dintre cele mai comune probleme ce apar, la copii și adulți, deopotrivă, în special în sezonul rece. Fiind un...

Salariul minim va fi majorat de la 1 iulie, dar punctul de amendă va fi înghețat

Guvernul are în plan majorarea salariului minim european de la 1 iulia la 3.700 de lei din care pragul de netaxare va fi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă