32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSpaima de închisoare a sporit încasările CAS cu jumătate de miliard de...

Spaima de închisoare a sporit încasările CAS cu jumătate de miliard de euro

„Aproape 800 de mii de noi contracte de muncă au fost încheiate pe parcursul anului trecut. Trebuie spus că nu a fost vorba de crearea de noi locuri de muncă. Legislaţia privind combaterea muncii la negru, noile prevederi ale Codului Muncii au scos la suprafaţă o parte din munca la negru.

Legislaţia prevede în prezent chiar pedeapsa cu închisoarea până la cinci ani pentru patronii care nu încheie contracte de muncă şi în plus, există pedeapsa cu o amendă mare chiar şi pentru angajat. S-a pus pur şi simplu problema dacă merită să te supui riscului unei pedepse penale”, a declarat Dan Matei Agathon, vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).

Venituri bugetare din impozit pe profit

Anul trecut, contribuţiile de asigurări sociale plătite de angajatori au însumat 5,3 miliarde de euro, adică 14,7 milioane de euro pe zi. În 2010, ei plătiseră 13,3 milioane de euro pe zi, adică 4,8 miliarde de euro în întregul an. Rezultă că doar într-un singur an, încasările de CAS, partea plătită de angajatori, a crescut cu aproape 10%

Datele privind execuţia bugetară pe 2011, comunicate de Ministerul Finanţelor, arată că acele taxe şi impozite pe care le plătesc de regulă întreprinzătorii au însumat 17,6 miliarde de euro, faţă de 17,4 miliarde de euro în 2011.

„Anul trecut, oamenii de afaceri şi angajatorii au plătit taxe şi impozite într-un de peste 48 de milioane de euro pe zi”, potrivit calculelor Golden Mind&Spirit.

Veniturile bugetare din impozitul pe profit şi pe câştigurile de capital plătite de oamenii de afaceri au însumat 10,3 miliarde de lei, adică 2,6 miliarde euro. Rezultă că întreprinzătorii au plătit la stat peste 7 milioane de euro în fiecare zi din cele 365 ale anului trecut, numai la această categorie.

Colectări din taxe şi impozite

În cazul autorizaţiilor şi taxelor de utilizare a bunurilor, care au însumat, potrivit execuţiei bugetare comunicate de Finanţe, 5,1 miliarde de euro în 2011, putem spune că întreprinzătorii au plătit 14 milioane de euro pe zi numai la această categorie fiscală. În 2010, plătiseră ceva mai mult, respectiv 16,1 milioane de euro pe zi (5,8 miliarde de euro în întregul an).

Reprezentanţii ACPR spun că în cazul colectării taxelor şi impozitelor a funcţionat într-o oarecare măsură creşterea gradului de colectare (în 2011 faţă de anul precedent s-au colectat în plus 200 de milioane de euro).

„În cazul sumelor atrase la buget de la întreprinzători, din taxe şi impozite, a fost vorba de o mai bună colectare, însă s-ar fi putut realiza şi mai mult. Trebuie doar să te uiţi şi la cum procedează alţii. De exemplu, la bulgari, serviciul de colectare a fost atribuit unei companii americane care lucrează cu o eficienţă mult mai mare decât aparatul birocratic al statului”, a precizat vicepreşedintele ACPR.

 

 

Cele mai citite

România a deschis scorul împotriva Ucrainei. 1-0, gol marcat de Stanciu

România a deschis scorul în meciul cu Ucraina, la turneul final al Campionatului European din Germania, Euro 2024. În minutul 29 al primei reprize, după...

Record de îndatorare pentru Statul Român. Datoria publică a crescut în martie la 845 miliarde lei

Datoria publică a crescut în martie cu 3,8 miliarde de lei și a atins nivelul record de 845,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Cu...

Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European. Se vor discuta candidaturile pentru președinția Consiliului și a Comisiei Europene

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la reuniunea informală a Consiliului European în care se vor discuta candidaturile pentru principalele funcții europene. Reuniunea din 17 iunie...
Ultima oră
Pe aceeași temă