22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSezon catastrofal pe litoral

Sezon catastrofal pe litoral

Deşi weekendul care s-a încheiat a adus un număr record de turişti pe litoral, pentru acest sezon, cifra e  doar la jumătate faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2009.

Aglomeraţie mare pe Autostrada Soarelui, unde vineri seară se mergea „bară la bară” spre litoral. Staţiunile de la Marea Neagră au cunoscut în acest weekend cel mai mare grad de ocupare de la începutul acestui sezon marcat de vremea rea şi criza economică. În ciuda scăderii bugetelor de vacanţă ale românilor, preţurile sunt la fel de mari ca anul trecut, acesta fiind unul dintre motivele pentru care pe litoral s-au cazat doar 78.000 de persoane.  Cifra este dublă faţă de weekendurile trecute,  potrivit Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, însă cu aproape 40% mai mică decât anul trecut. Pe 18 iulie 2009, în staţiunile constănţene erau înregistraţi 129.039 turişti.

Peste 70 de lei pe noapte

Staţiunea Mamaia a găzduit 25.000 de turişti, la Costineşti au fost înregistraţi 16.000 de vizitatori, la Eforie aproape 15.000, iar în Neptun, 10.000. Năvodariul avea ieri 6.000 de turişti, iar Vama Veche – 3.400. Cel mai mare grad de ocupare l-au înregistrat hotelurile de două stele, care, practicând tarife mult mai mici decât hotelurile de trei stele, au rămas fără locuri libere în weekend. Preţul unei nopţi de cazare la „2 stele” a depăşit 70 de lei, fără masă,  în timp ce pentru standardul „3 stele” turiştii au plătit cel puţin 180 de lei. Afluxul mare de vizitatori le-a pus probleme poliţiştilor rutieri, arterele care duc spre Mamaia şi sudul litoralului fiind greu circulabile.

Turism de weekend, cu masa la „împinge tava”

În 2010, mai mult ca anii trecuţi, pe litoral a prins contur fenomenul „turismului de weekend”. Dacă în timpul săptămânii staţiunile sunt ocupate mult sub capacitate, vineri seara ele se apropie de un nivel acceptabil de ocupare. Mulţi turişti preferă minisejururi de două sau trei zile pentru care plătesc 140 de lei cazare şi, separat, serviciile pentru masă. Hotelierii se plâng că în restaurantele pe care le deţin încasările au scăzut foarte mult comparativ cu anii trecuţi, pentru că majoritatea turiştilor preferă să mănânce la autoserviri sau să îşi cumpere alimente din magazine. Litoralul este mult mai generos cu cei ce sunt dispuşi să-şi deschidă larg portofelul. Cluburile de lux organizează concerte cu nume celebre ale muzicii internaţionale. Pe 16 iulie, în Mamaia a cântat Missy Elliot (un bilet a costat 100 de lei), iar pe 24 iulie, pe plaja H2O va cânta gratuit Mika. Tot pe 24 iulie, pe plaja dintre Venus şi Saturn va avea loc ediţia 2010 a Liberty Parade.  De asemenea, de săptămâna viitoare au loc, în staţiuni, Noaptea devoratorilor de publicitate, iar la finalul lunii, un concert cu Phoenix.

Variante pentru drumul Bucureşti-Constanţa şi retur

Turismul de weekend nu înseamnă doar două zile petrecute pe plajă,  ci şi câteva ore bune de mers cu maşina, atât la dus, cât şi la întoarcere. Cum următoarele weekenduri de pe litoral se anun¬ţă la fel de aglomerate, poliţiştii rutieri avertizează că, pentru cei care decid să se întoarcă de la mare duminică după amiază, numărul orelor petrecute în maşină s-ar putea să fie chiar dublu faţă de cel dintr-o zi obişnuită. Poliţia Rutieră a lansat un apel la turişti, cerându-le să aleagă rutele ocolitoare în drumul spre litoral, pentru a evita aglomeraţia. O variantă este DN2 Constanţa-Slobozia-Urziceni-Bucureşti, iar altă variantă este DN3, prin localităţile Basarabi, Adamclisi şi Ostrov, apoi pe Autostrada A2. Pentru cei care şi‑au petrecut sfârşitul de săptămână în partea de sud a litoralului, există şi varianta Mangalia-Negru Vodă-Adamclisi-Ostrov-Autostrada Soarelui.

   
O variantă de drum către litoral este DN2 Bucureşti-Urziceni-Slobozia-Constanţa, iar altă variantă este ieşirea de pe A2 pe DN3, prin localităţile Ostrov, Adamclisi, Basarabi.

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă