15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăServicii speciale pentru clientii cu bani multi

Servicii speciale pentru clientii cu bani multi

Administratorii fondurilor deschise de investitii ofera, ca si bancile comerciale, servicii speciale pentru persoanele cu bani multi, a declarat, pentru Rompres, vicepresedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), Eugen Voicu. El a precizat ca, prin intermediul conturilor individuale administrate pentru clientii care plaseaza multi bani, sumele investite pot fi dublate intr-un an.
La societatea de administrare Certinvest, la care Eugen Voicu este presedinte, clientii pot beneficia de acest serviciu daca investesc cel putin un miliard de lei vechi. “Le administram banii respectivi in baza unui mandat, pe un orizont de timp nu mai mic de un an si cu un profil de risc asumat”, a aratat vicepresedintele UNOPC. Certinvest administreaza pana in prezent 20 de astfel de conturi speciale, insa numarul acestora este in crestere, iar sumele sunt importante. “Pentru cei cu bani multi este un mod mai bun de a investi. Nu stai tu sa investesti pe bursa, ci, contra unui comision, dai cuiva mandatul sa faca acest lucru. Noi incasam comision de administrare si comision de performanta. Mentionam un randament, dar nu garantam nimic, doar faptul ca tintim acel randament. Ce este peste se plateste separat”, a spus Eugen Voicu.
Bancile comerciale ofera, de asemenea, servicii speciale pentru clientii cu multi bani, asigurandu-le, spre exemplu, o dobanda mai buna sau dedicandu-le o persoana de contact. “Bancile privesc insa lucrurile altfel. Se uita foarte mult la profitul lor. Noi privim la dimensiunea afacerii – cu cat este mai mare, cu atat castig mai mult, pentru ca am un comision bine determinat. Daca am un randament mare pe piata, comisionul la fond este acelasi, in timp ce banca zice: Ia sa luam noi mai mult si sa ramana dobanda fixa”, a apreciat Voicu.
El a apreciat ca industria fondurilor de investitii va creste de 3-4 ori in acest an, activele nete urmand sa ajunga la sfarsitul lui 2006 la 300-400 de milioane de euro, comparativ cu circa 100 de milioane de euro la finele lui 2005. In doi ani, industria fondurilor va atinge un miliard de euro, iar in patru-cinci ani se va ajunge la o piata de 4-5 miliarde euro.
De asemenea, Voicu a explicat ca nu este importanta suma initiala pe care o plaseaza o persoana, cat mai ales investitia constanta, periodica, in acest mod randamentul investitiei putand fi chiar mai mare decat randamentul fondului. Potrivit estimarilor vicepresedintelui UNOPC, fondurile de actiuni vor avea un randament in acest an de circa 40 la suta, fondurile diversificate – 20-25 la suta, fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix – 8-9 procente, iar fondurile monetare – 4-5 la suta.

Cele mai citite

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...
Ultima oră
Pe aceeași temă