16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSchimbare de lider pe piaţa asigurărilor

Schimbare de lider pe piaţa asigurărilor

Astra a reuşit să-şi crească afacerile pe ansamblul anului trecut şi s-a instalat pe primul loc, cu prime subscrise de peste 1,1 miliarde lei, cu aproximativ 100 de milioane mai mult decât ocupantul locului secund, Omniasig.

Astra Asigurări a revenit pe primul loc în topul societăţilor de asigurare din România. Compania a încheiat anul 2012 cu prime brute subscrise în valoare de 1,13 miliarde lei, în creştere faţă de anul precedent. Fostul lider, Omniasig, a depăşit cu puţin pragul de 1 miliard de lei în prime brute subscrise, marcând o scădere de aproximativ 15% faţă de anul 2011. 

Potrivit ZF, topul societăţilor de asigurare este completat de Allianz-Ţiriac (901 milioane lei), Groupama (807 milioane lei) şi Asirom (596 milioane lei). Liderul pieţei are planuri ambiţioase şi pentru 2013. „Astra şi-a bugetat să crească în 2013 cu două cifre, evoluţie ajutată şi de subscrierile din afara ţării. Vom continua să mizăm pe subscrierile din exterior. Spre exemplu, subscrierile Astra în Ungaria reprezintă 10% din veniturile companiei la nivelul anului 2012“, spune Iulius Alin Bucşa, preşedintele Astra Asigurări. Şeful societăţii consideră că întreaga piaţă are şansa de a reveni anul acesta.

„Această creştere va veni din majorarea tarifului de primă la poliţele RCA şi din avansul
PIB-ului, la care se adaugă evoluţiile pozitive pe segmentul asigurărilor de locuinţe şi de sănătate. Dacă reforma în sistemul sanitar se va pune în practică, atunci avansul subscrierilor la nivelul pieţei va fi şi mai mare“, arată Bucşa.

Afaceri pe alte continente

Astra a  plecat în căutare de clienţi în cealaltă parte a lumii. După ce a deschis birouri în mai multe ţări din Europa, Astra Asigurări schimbă modelul de dezvoltare în afara ţării şi anunţă că va intra, prin intermediul unor bro­keri locali, pe mai multe pieţe din America de Sud. Primul pas este Ecuador. „Vom subscrie din România poliţe în Ecuador în prima parte a acestui an, iar liniile de asigurări vor fi pentru început bunuri şi clădiri, riscuri catastrofale, de aviaţie şi maritime. Intenţionăm, de asemenea, să ne extindem şi în alte ţări din America Latină în următorii doi ani, respectiv în Peru, Columbia şi Bolivia“, a declarat preşedintele directoratului Astra, Iulius Alin Bucşa. Potrivit datelor Astra, valoarea investiţiilor de până acum în sucursalele deschise în afara ţării depăşeşte 8 milioane de euro.

Experienţă în Europa

Prima sucursală externă, Astra Biztosito, a fost deschisă în Ungaria în octombrie 2010 şi a avut în 2011 venituri de 65,87 milioane lei. În decembrie 2012, a doua sucursală externă Astra a devenit operaţională la Bratislava (Slovacia), sub denumirea Astra Poistovna. Asigurătorul român mai deţine un birou de vânzări în Germania.Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, subscrierile asigurătorilor români în alte state membre ale Uniunii Europene au crescut cu 27,1%, în primele nouă luni ale anului 2012, la 232 milioane lei, cifra reprezentând 4,78% din totalul veniturilor industriei, de 6,17 miliarde lei. „O singură societate, Astra, desfăşoară activitate în baza principiului dreptului de stabilire în Ungaria; celelalte cinci societăţi desfăşoară activitate în baza principiului libertăţii de a presta servicii în state ca Italia – 220,61 milioane de lei, Bulgaria – 18,95 milioane de lei, Finlanda – 660.181 lei, Letonia – 294.149 lei, Belgia – 804.165 lei, Polonia – 456.383 lei, Cehia – 212.667 lei, Slovacia – 12.547 lei şi Ungaria – 52,79 milioane de lei“, se arată într-un buletin al CSA.  

Cele mai citite

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă